Data actualizării:
Data publicării:

Marile concerne farma, conflict deschis cu guvernul Ponta

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
medicamente_75796300
medicamente_75796300

Premierul Victor Ponta a susținut în ședința de guvern solicitarea ministrului Sănătății, care a cerut producătorilor internaționali de medicamente să scadă prețurile la care vând în România.

"Domnule ministru Bănicioiu, vă rog să explicați că suntem în Uniunea Europeană și că românii au dreptul să plătească medicamentele la prețurile care sunt accesibile și pentru alți cetățeni europeni — bulgari, maghiari, germani, ce or fi ei—, nu cu 25% în plus. Știu că producătorii sunt supărați și de asta. Dar, din 2009 până astăzi nu am făcut ce trebuia, dar trebuia să facem mai demult", a declarat premierul la începutul ședinței de guvern, citat de Agerpres.

Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente, care reunește cele mai mari concerne farmaceutice prezente pe piața din România, a dat publicității un comunicat în care îl contrazice pe premier.

Care sunt solicitărilor companiilor farma

Producătorii de medicamente de vârf susțin că ”procentul de 25% în plus la prețurile medicamentelor din România, menționat de premier este neconform cu realitatea”. Firmele ar fi de acord cu alinierea prețurilor din țările invocate, cu condiția ca statul român să asigure aceleași condiții ca în țările europene.

Companiile membre ARPIM sunt de acord cu alinierea prețurilor din România cu prețurile din țările invocate, cu patru condiții. În primul rând, eliminarea taxei clawback (care în acest an a ajuns la aproape 30% din cifra de afaceri a fiecărei companii producatoare de medicamente). Calcularea prețului ar trebui să se facă  utilizând cursul de schimb valutar folosit la alcătuirea bugetului pentru anul în curs (și nu cel din anul 2012, cum se întâmplă acum). Actualizarea listei de compensate și gratuite ar trebui să se facă în mod real și continuu, iar bugetul alocat ar trebui să fie la un nivel comparabil cu cel al țărilor UE. Medfia europeană de alocare este la 8-9% din PIB, dar cifra este scăzută de România și Bulgaria, care au între 3-4% alocări către Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel