Marijuana, studiu controversat. Consumatorii, şanse mai ridicate de supravieţuire traume craniene
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Persoanele care consumă marijuana au şanse mai ridicate de a supravieţui în cazul unor traume craniene grave decât cei care nu consumă, conform unui nou studiu, scrie Reuters.

În cadrul studiului realizat într-un spital, cercetătorii au observat că rata de mortalitate la pacienţii care au suferit traume craniene şi au fost depistaţi pozitiv cu tetrahidrocanabinol (THC), substanţa activă din canabis, este mai mică decât a celor cu acelaşi tip de traume, dar fără urme de THC în sânge.

'Aceste rezultate se adaugă concluziilor la care au ajuns şi alte studii, conform cărora principiul activ din canabis ar avea un rol neuroprotector", a susţinut Dr. David Plurad, unul dintre autorii acestui studiu.

În prealabil au fost realizate experimente pe animale care indicau faptul că tetrahidrocanabinolul protejează creierul după traumatisme. Nu existau însă suficiente informaţii despre efectul THC asupra traumelor cerebrale suferite de oameni, conform materialului publicat în ultimul număr al revistei The American Surgeon.

CITEȘTE ȘI: Un nou drog pe piața din România. Unde au fost descoperite coletele

În cadrul noului studiu, cercetătorii au analizat datele medicale ale unui număr de 446 de pacienţi adulţi trataţi la Centrul Medical Harbor-UCLA din Torrance, California, care au suferit traume cerebrale. Toţi pacienţii au fost testaţi privind consumul de marijuana.

În cadrul studiului, 1 din 5 pacienţi au fost testaţi pozitiv la THC, iar 1 din 10 şi-au pierdut viaţa din cauza traumei craniene suferite. Aproximativ 2,4% dintre pacienţii care au fost testaţi pozitiv cu THC şi-au pierdut viaţa din cauza traumei craniene suferite, în timp ce în cazul celor care nu au consumat marijuana rata mortalităţii a fost de 11,5%.

Astfel, pacienţii care au consumat marijuana se confruntă cu un risc de deces cu 80% mai scăzut, prin comparaţie cu cei care nu consumau, conform rezultatelor centralizate în funcţie de vârstă, sex, severitatea traumei suferite şi tipul ei.

O posibilă problemă a acestui studiu este legată de faptul că testul privind prezenţa THC în organism nu poate indica dacă respectivul pacient este un consumator ocazional sau unul care consumă regulat. Un pacient poate fi testat pozitiv la THC după ce a fumat marijuana în urmă cu mai multe zile sau chiar săptămâni.

Dr. David Plurad a mai precizat că, având în vedere faptul că marijuana nu este scumpă şi poate avea unele efecte benefice de ordin medical, este importantă continuarea studiilor în domeniu.

”Nu va exista un singur răspuns, fără echivoc, dacă marijuana este bună sau nocivă. La fel ca majoritatea lucrurilor din viaţă, şi în special din medicină, răspunsul este undeva la mijloc", a concluzionat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel