Marian Eugen Sabău, românul care şi-a împuşcat colegii de muncă în Spania, va fi eutanasiat pe 23 august
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
În decembrie 2021, românul Marian Eugen Sabău şoca Spania. El şi-a împuşcat colegi de muncă şi a rănit poliţişti în timpul evadării. Acum, el nu va mai fi judecat pentru tentativă de omor, ci va fi eutanasiat. 

Curtea Constituţională a refuzat să admită recursul agenţilor răniţi de a încerca să oprească moartea asistată a lui Marian Eugen Sabău, românul de 46 de ani din Tarragona. Marian Eugen Sabău vede astfel confirmată cererea de moarte voluntară. Spitalul Penitenciar Terrassa a stabilit executarea procedurii pentru data de 23 august.

Potrivit sentinţei, magistraţii consideră că nu există încălcarea drepturilor fundamentale şi nicio problemă constituţională pentru a opri procesul.

După atacul la sediul fostului angajator Securitas din Tarragona, Sabău s-a baricadat într-o fermă abandonată. Acolo, înarmat cu diverse arme şi o vestă antiglonţ, a ignorat avertismentele negociatorilor de a se preda.

Atunci a fost neutralizat de grupul de elită al Poliţiei Catalane. Acum românul suferă de tetraplegie ireversibilă, are un picior amputat şi este total dependent.

După ce a fost internat la Spitalul Vall de Hebron din Barcelona, a continuat să efectueze detenţie preventivă la Spitalul Penitenciar Tarrasa. Profesioniştii instituţiei medicale au dat şi ei aviz pozitiv acuzatului să-şi pună capăt vieţii.

Ei au stabilit astfel că suferinţa lui Marian Eugen Sabău îndeplineşte cerinţele: este gravă, cronică şi invalidantă.

Apărarea agenţilor răniţi a contestat autorizaţia, invocând o încălcare a dreptului la protecţie judiciară efectivă. Tribunalul din Tarragona a exclus însă paralizarea procesului.

Judecătorii au spus că nu e nevoie de autorizaţie pentru a muri

Având în vedere acest refuz, avocaţii părţilor civile au depus un alt recurs la Curtea Provincială, care a ratificat decizia menţionată. Judecătorii au considerat că un solicitant de eutanasie, cercetat într-un dosar penal, "nu are nevoie de autorizaţie judecătorească" pentru a muri, scrie Rador.

CITEŞTE ŞI Articolele că Alain Delon ar vrea să fie eutanasiat sunt Fake News. Mesajul fiului actorului

Eutanasierea lui Sabău este un drept fundamental, în sfera altora, precum integritatea fizică şi morală, demnitatea umană, valoarea superioară a libertăţii şi a libertăţii ideologice şi a conştiinţei.

Dreptul de a muri al românului are prioritate faţă de protecţia judiciară efectivă invocată de victimele sale.

Marian Eugen Sabău, eutanasiat pe 23 august. Cazul lui Marian Eugen Sabău a fost procesat foarte repede în Spania. În primă instanţă, procedura de eutanasie era deja stabilită pentru 28 iulie 2022.

Un recurs judiciar a dus la suspendarea acesteia. Pe 4 august, Tribunalul din Tarragona a exclus existenţa oricărui motiv pentru a continua amânarea protocolului. Nicio contestaţie prezentată nu a modificat parcursul procesului de eutanasie pentru Sabău.

Dosarul românului reprezintă o ciocnire de drepturi, fără precedent în Spania: pe de o parte dreptul lui Sabău la o moarte demnă, pe de altă parte dreptul victimelor sale de a cere o condamnare şi o despăgubire pentru faptele sale.

Legea ce permite eutanasierea a intrat în vigoare în Spania în iunie 2021, făcând din această ţară una dintre puţinele din lume care permit unui pacient cu o boală incurabilă să moară pentru a-şi pune capăt suferinţei, relatează France Presse, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel