Marian Enache, CCR: Suntem într-un proces al memoriei. Să se facă justiția cuvenită
Mai mulți tineri români au văzut, pe viu, cum se aplică legile Justiției, cum se desfășoară un proces și ce pași duc la pronunțarea sentinței, în cadrul Conferinței Internaționale Laude-Reut din cadrul celei de-a 15-a ediții a 2Day Ambassador.
Complexul Educațional Laude-Reut a organizat cea de-a 15-a ediție a 2Day Ambassador - Conferința Internațională despre Diplomație și Afaceri Globale pentru liceeni. Pe 12 martie 2024, începând cu ora 09:30, în Sala de plen a Camerei Deputaților, prima zi a Conferinței Internaționale Laude-Reut a debutat cu un proiect special de excepție - "Mock Trial of Human Rights". Acesta constă în simularea procesului lui Adolf Eichmann, ofițer nazist responsabil cu implementarea „Soluției Finale”.
Marian Enache, Președintele Curții Constituționale, a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaților:
"Astăzi, aici, în acest pretoriu al democrației, vom participa împreună la realizarea unui act de justiție în care memoria și responsabilitatea noastră sunt chemate să reconstituie, în dimensiune ficțională, faptele criminale ale lui Adolf Eichmann și să pronunțe o condamnare pilduitoare în scopul conștientizării și prevenirii noilor generații, astfel încât aceste orori să nu se mai repete niciodată.
Inculpatul căruia i s-a intentat procesul este deferit Justiției pentru rolul său malefic în realizarea programului nazist al soluției finale a problemei evreiești - deportarea și exterminarea acestora. Justiția, ca activitate umană de înaltă conștiință a oricărei societăți democratice, are vocația, de fiecare dată, să înfăptuiască dreptatea, să instaureze ordinea rațiunii și a fundamentelor etico-morale, să apere valorile inerente ale ființei umane cum ar fi viața, libertatea și demnitatea. Persoana privită în universalitatea ei este o valoare absolută. Din această perspectivă a valorii perene a omului, Justiția nu este și nu poate fi perisabilă, prescriptibilă. Aceasta trebuie să se manifeste permanent cu forța unui imperativ categoric, cu valențele unui sistem de validare a justei măsuri a faptelor și a conștiinței umane în istorie.
În acest sens, trebuie evaluată și judecată orice faptă săvârșită de semenii noștri împotriva omului în sine, indiferent de regimurile politice ale epocilor istorice și ale ideologiilor. Pentru a nu greși justiția istoriei, trebuie să fac o judecată dreaptă a binelui și a adevărului în scop sancționator și de prevenție a recidivelor. Pentru rigoare, precizăm că Justiția judecă fapte concrete săvârșite de oameni concreți, și nicidecum de națiuni, popoare sau generații întregi. Justiția completă și reparatorie a prejudiciilor morale ale condiției omului în istorie trebuie să dovedească echilibrul și imparțialitatea, dar și să depună diligențele necesare ca orice persoană care a săvârșit fapte împotriva drepturilor și libertăților, împotriva umanității, să fie identificată și să fie pedepsită conform ordinii juridice și exigențelor unui proces echitabil. O justiție nu poate să judece faptele și oamenii din perspectiva voluntarismului, a arbitrarului și a subiectivismului.
Noi, aici, suntem constituiți într-un scenariu simbolic al unui tribunal al memoriei și al conștiinței istoriei în care, prin dezbaterile părților și testimoniul martorilor, vom descoperi faptele abominabile ale unui individ dominat de tarele unui comportament deviant și captiv al unei ideologii inumane, obscure și aberante, a nazismului și a pretinsei purități de rasă. Din acest proces simulat care se desfășoară în prezența noastră desprindem o idee esențială: aceea de a recunoaște și de a nu uita răul, ura și ororile pe care unii semeni de-ai noștri le-au comis fără scrupule împotriva altor oameni pașnici în numele infailibilității unei ideologii tiranice, subminându-le chiar dreptul la viață. Prin urmare, să se facă justiția cuvenită în cazul inculpatului Adolf Eichmann care a comis crime împotriva umanității."
Conferința în format integral, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News