Maria Niţescu: Carnea de pui sau porc prăjită, efecte adverse. Variante sănătoase pentru corp. În ce vase să gătim alimentele
Specialistul în Nutriție Maria Niţescu a vorbit despre beneficiile meselor preparate acasă.
„Mâncarea gătită poate să fie o alegere sănătoasă sau poate să fie o alegere care să ducă la apariţia unor îmbolnăviri. Una este să gătim un pilaf din orez integral şi alta este să gătim un pilaf din orez alb. Una este să facem o tocăniţă în care punem jumătate de sticlă de ulei, alta este să facem o tocăniţă în care la finalul prelucrării termice să punem două, chiar trei linguri de ulei”, a spus specialistul Maria Niţescu.
„În momentul în care prăjim carnea de pui sau porc, o să avem de-a face cu nişte efecte adverse. În schimb, atunci când o pregătim pe grătarul electric sau la cuptor, vom beneficia de pe urma consumului unui aliment bine pregătit. Beneficiem de proteine, vitamine, fier”, a zis Maria Nițescu.
În ce vase să gătim alimentele ca să nu îşi piardă beneficiile? „Recomandările sunt doar pentru vase din inox. Apoi foarte important este şi timpul de prelucrare termică. Una este să faci o tocăniţă într-o jumătate de oră şi alta este să fierbi la ea trei ore. Deci, efectele asupra sănătăţii noastre sunt total diferite. Când legumele nu sunt prelucrate termic foarte mult, beneficiem şi noi de pe urma lor”, a explicat Maria Nițescu.
„Persoanele vârstnice trebuie să consume alimente mai bine prelucrate termic, având în vedere că procesele de digestie sunt diferite, nu mai sunt ca în tinereţe. Mai mult decât atât, mulţi dintre vârstnici au probleme cu dentiţia”, a mai spus specialistul, vineri, la Antena 3.
Citește și...
Conf. Dr. Maria Nițescu: Ce dietă să alegem pentru a fi sănătoși. Cel mai bun pattern (model) alimentar
Care este cea mai bună dietă? Aflăm răspunsul de la Conf. Dr. Maria Nițescu. Medicul specialist a venit cu explicații și a spus că un test genetic ar putea să ne spună care este cel mai bun model alimentar pentru fiecare individ în parte. În lipsa unui test genetic, există totuși alte soluții. Vedeți explicațiile în rândurile de mai jos.
„Ce dietă să alegem pentru a fi sănătoși? Știm deja cu toții că nu există alimente ideale care să poată fi consumate oricât sau într-un regim monoton și să ne păstrăm sănătatea. Așadar, trebuie să avem o alimentație cât mai variată pentru a obține toți nutrienții de care organismul are nevoie. Se vorbește în lumea medicală de pattern sau de model alimentar.
Și atunci apare întrebarea: care este cel mai bun model alimentar pentru un individ? Un test genetic ar veni cu răspunsul, însă el nu este la îndemâna oricui, iar statul în loc să investească într-o astfel de testare, sigur mai scumpă decât altele, mai bine cumpără medicamente. Același lucru îl facem și noi ca indivizi, iar asta pentru că odată cu testarea poate este nevoie de intervenții de modificare a aportului alimentar, lucru greu de realizat mai ales atunci când vorbim de schimbări necesare întreaga viață.Și dacă nu efectuăm testul genetic, cum știm totuși, ce este bine pentru noi?
Cel mai bun pattern (model) alimentar, adică cel care ni se potrivește, este cel care ne menține sănătoși fizic și psihic și nu neapărat dieta mediteraneană, dieta ketogenică, dieta low-fat sau cea vegetariană/vegană etc., și asta pentru că suntem unici, pentru că genele sunt diferite de la individ la individ. Dacă avem probleme cu greutatea și probleme medicale, este clar că nici alimentația nu este cea potrivită.
Mulți dintre cei cu probleme ajung la nutriționist sau de cele mai multe ori la mulți nutriționiști, și asta nu pentru că nutriționistul nu este bun, ci pentru că nu are la îndemână instrumentul potrivit pentru acea persoană. Practic, este aceeași situație ca atunci când mergi la medic și îți pune diagnostic doar pe examen clinic, fără alte investigații (sigur am forțat puțin comparația, știm că în anumite afecțiuni există semne patognomonice - specifice, și laboratorul doar confirmă diagnosticul clinic, lucru ce nu se întâmplă des la consultul nutrițional).
Prin urmare, vă recomand ca în lipsa testului genetic, să alegeți întotdeauna calea ce vi se potrivește și să nu încercați ce fac vecinii, prietenii sau colegii de muncă! Nu uitați că investigațiile medicale sunt cele care confirmă dacă facem alegeri bune și nu neapărat greutatea scăzută!”, a scris Conf. Dr. Maria Nițescu pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News