Maria Grapini, intervenţie în PE despre car sharing: Am folosit UBER şi am discutat cu şoferi
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Maria Grapini
Maria Grapini
Miercuri, 4 septembrie, în Parlamentul European, s-a desfășurat un prânz de lucru, organizat de Rețeaua Europeană de IMM-uri, SME Connect - care are în conducere mai mulți politicieni din diferite grupuri politice - pe o temă de actualitate: Drumul către sustenabilitate și creștere/Cele mai bune practici de reglementare pentru partajarea vehiculelor în Europa.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, membru în conducerea Rețelei Europene de IMM-uri, a fost vorbitor în cadrul evenimentului, în calitate de  vicepreședinte al Comisiei IMCO  și membru al Comisiei TRAN.

Maria Grapini a insistat, în contextul politicii Uniunii Europene din domeniul transporturilor, pe necesitatea dezvoltării unei rețele moderne de infrastructură, care face călătoriile mai rapide și mai sigure, promovând în același timp, soluții durabile și digitale.

“Trebuie să găsim soluții în ceea ce privește reglementarea practicilor de partajare a vehiculelor la nivel european. Întrebarea la care trebuie să răspundem este: Acest mod alternativ de transport asigură în aceeași măsură siguranța pasagerului și protecția consumatorului acestui serviciu? Trebuie să avem siguranța pasagerilor!”, a spus europarlamentarul român.

Maria Grapini a invocat, în discursul său, întâlnirile avute, anul trecut, în California, cu reprezentanții UBER care au spus că  nu se întâlnesc niciodată cu soferii, deoarece ei se înscriu singuri în aplicație.

"Am folosit UBER"

“Am folosit UBER și am discutat cu soferi. Unii lucrau 14 ore pe zi, erau fie foarte tineri, fie în vârstă sau pensionari, însă nu aveau asigurare medicală sau  inspecția tehnică periodică a mașinii, ceea ce nu oferă siguranță pasagerului! În România, am avute multe controverse pe acest subiect, deoarece există legislație pentru taxiuri, dar UBER nu cade sub incidența acestei legislații. Cred că trebuie să se asigure o competitivitate corectă pe piață, de aceea mai trebuie lucrat la reglementarea domeniului.”, a mai declarat, în cadrul evenimentului european, Maria Grapini.

Europarlamentarul român și-a exprimat speranța unei viitoare Rezoluții a PE pe acest subiect, menită să crească automat competitivitatea și să încurajeze transportul eficient. Maria Grapini a pledat, din nou, pentru protecția consumatorilor, în speță siguranța pasagerilor acestui tip de transport.

"Este necesar să asigurăm o concurență loială"

„Sensibilizarea este un element crucial pentru a sprijini partajarea de autovehicule, deoarece nivelurile de cunoștințe între factorii de decizie, părțile interesate politice, precum și potențiali parteneri (cum ar fi operatorii de transport, și comunitatea de afaceri) trebuie încă îmbunătățite. Mobilitatea urbană și gestionarea transportului urban sunt de competența autorităților locale și regionale, care elaborează și pun în aplicare politicile publice în zona lor, în concordanță cu cadrul național în vigoare și cu agenda urbană a UE. Cred, însă, că este important să avem o legislație adecvată, la nivelul statelor-membre, pentru a oferi siguranță pasagerilor care folosesc acest tip de transport.

În acelasi timp, este necesar să asigurăm o concurență loială între operatorii din domeniul în cauză”, a mai spus Maria Grapini, la evenimentul de miercuri, din Parlamentul European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel