Data publicării:
Margaritis Schinas, vicepreşedintele CE: România, Croaţia şi Bulgaria, pregătite de Schengen. Ezitările sunt doar de ordin politic
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, spune că ezitările privind acceptarea României, Bulgariei şi Croaţiei în Schengen sunt doar de ordin politic.
"Lăsați-mă se repet ceea ce Comisia Europeană a spus, public, de multe ori: Croația, Bulgaria și România sunt tehnic pregătite să intre în Schengen. Au făcut tot ceea ce le-am cerut și sunt pregătiți. Micile ezitări care mai există sunt politice. Suntem mai puternici, nu mai slabi prin extinderea Schengen, ceea ce înseamnă un mai mare și mai bun control. Sper că bunul simț și mintea deschisă vor avea de câștigat și vom avea o decizie", a declarat Margaritis Schinas, citat de zcj.ro.
Lucian Bode, înainte de Consiliul JAI: Vom accepta orice compromis în interesul României. Voi solicita un singur lucru: respect
Ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a declarat înainte de Consiliul JAI care va decide dacă România va adera la Schengen, că va cere respect, dar că este pregătit să accepte orice compromis care avantajează ţara noastră.
"Este un eveniment important, pe care îl așteptăm de 15 ani, de la momentul aderării și de 11 ani, de când îndeplinim absolut toate condițiile. România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani. Din păcate, în acești 11 ani România nu a beneficiat și de drepturile de stat Schengen, iar pierderile sunt incomensurabile”, a afirmat Lucian Bode.
"Aderarea la spațiul Schengen e o aspirație legitimă, firească a românilor. Doresc să le mulțumesc pentru răbdare”, a adăugat Bode.
"Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect”, a subliniat Bode.
"Azi, mandatul meu e unul foarte clar și simplu: voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, citat de G4Media.
"Vom accepta orice compromis"
"Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România și ridicarea controalelor la frontieră din 2023”, a adăugat Bode.
Lucian Bode a mai declarat că „orice compromis în interesul României îl vom accepta”.
"Intrăm la vot pentru aderarea împreună a României și Bulgariei. Funcție de pozițiile pe care le vor avea miniștrii de Interne azi aici, lucrurile pot evolua într-o direcție sau alta. Mandatul meu e să susțin interesul României. Noi am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am fost evaluați împreună cu Bulgaria. Suntem într-un parteneriat și relații de bună vecinătate. Noi ne dorim să intrăm împreună. Dar interesul României este mai presus de orice. România trebuie să fie membră în spațiul Schengen începând cu 2023”, a spus Bode, întrebat dacă România ar fi de acord cu decuplarea de Bulgaria.
Nu toţi austriecii din OVP se opun aderării României la Schengen. Othmar Karas: O blocadă nu rezolvă cu nimic numărul cererilor de azil
Othmar Karas, membru al OVP, partidul de guvernământ din Austria, şi vicepreşedinte al Parlamentului European, critică alegerea Guvernului ţării sale de a bloca aderarea României la spaţiul Schengen.
În Austria, mai mulţi politicieni, atât din opoziţia social-democrată şi liberală, cât şi din rândul Partidului Conservator, aflat la guvernare, au criticat, înaintea reuniunii de astăzi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, poziţia Vienei de a se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
O blocadă Schengen nu rezolvă cu nimic numărul cererilor de azil şi nu are nimic de-a face în mod direct cu această problemă, afirmă Othmar Karas, membru al formaţiunii de guvernământ şi vicepreşedinte al Parlamentului European. Potrivit acestuia, amestecarea celor două subiecte este "iresponsabilă şi inexplicabilă", scrie Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News