Data publicării:

Mărfurile contrafăcute sunt peste tot online, spun experții. Iată cum să le descoperiți

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Mărfurile contrafăcute sunt peste tot online, spun experții. Iată cum să le descoperiți / Foto: Pixabay
Mărfurile contrafăcute sunt peste tot online, spun experții. Iată cum să le descoperiți / Foto: Pixabay
Află în articol cum îți dai seama că un produs este contrafăcut.

Bunurile false sunt peste tot: pe site-uri de comerț binecunoscute, platforme de socializare și chiar pe site-uri web care au fost create pentru a imita mărcile reale.

"Problema este atât de depășită", a declarat Joe Simone, un specialist în protecția proprietății IP cu sediul în Hong Kong, pentru Insider, adăugând că falsificatorii încearcă să vândă versiuni contrafăcute pentru aproape orice în prezent.

Mărfurile contrafăcute ar reprezenta 3,3% din comerțul mondial

Creșterea cumpărăturilor online, în special în timpul pandemiei, a alimentat piața produselor contrafăcute.

"A zguduit cu adevărat lucrurile. A avea pe toți acasă pentru acele închideri lungi, mai ales într-o perioadă în care economia mondială a primit un astfel de impact, a creat un mediu în care falsificatorii puteau prospera", a declarat pentru DK Lee, fondatorul și directorul de marcă al platformei de protecție a mărcii și IP bazată pe inteligență artificială MarqVision.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, care este adesea citată de organizațiile de lider în combaterea contrafacerii, a declarat că mărfurile contrafăcute reprezintă 3,3% din comerțul mondial sau 509 miliarde de dolari. Alte estimări spun că vânzările acestor bunuri însumează între 1,7 trilioane de dolari și 4,5 trilioane de dolari pe an.

Vânzătorii de produse contrafăcute vizează, în general, două tipuri de cumpărători: cei care cumpără cu bună știință un fals - o geantă de designer imitație, de exemplu - și cei care cred că ar cumpăra adevăratul produs și sunt înșelați.

Cum vă dați seama că un produs este contrafăcut




Consumatorii pot contribui la rezolvarea problemei învățând cum să descopere falsurile. Iată șase sfaturi de la experți la ce să fii atent când faci cumpărături online:

1. Dacă prețul pare prea bun pentru a fi adevărat, probabil că este.

Unul dintre primele lucruri de verificat este prețul produsului pe care îl achiziționați, au spus experții.

"Dacă găsești ceva online la o reducere de 70% și nu este la mâna a doua, acesta este primul steag roșu pe care îl vezi de obicei",, a spus Lee.

2. Identificați vânzătorul și originea produsului.

Dacă faceți cumpărături pe o piață terță parte, este o idee bună să vă uitați la cine vinde articolul și de unde provine.

Ben T. Smith IV, care conduce practica de comunicații, media și tehnologie la firma de consultanță în management Kearney, a spus că o modalitate bună de a vă asigura că luați un produs legitim de la Amazon, cea mai mare piață online din SUA, este să faceți cumpărături pe „vitrinele” pentru diverse mărci. Aceste secțiuni ale site-ului sunt folosite pentru a evidenția o anumită marcă care are o marcă înregistrată și a fost verificată de Amazon.

3. Sapă mai adânc în trecutul vânzătorului.

Experții spun că ar trebui să cauți pe Google numele vânzătorului pentru a vedea dacă au un site oficial sau orice detalii de contact. Lipsa prezenței online poate fi un semnal roșu. De asemenea, poate îngreuna returnarea unui articol.

4. Atenție la recenzii false.

Recenziile pot ajuta și la identificarea falsurilor. Este ușor să cumpărați mii de evaluări false de cinci stele, dar este mult mai greu să falsificați o mulțime de recenzii scrise, a spus Lee.

Fiți atenți la greșelile de ortografie, gramatica proastă și formularea similară în diferite recenzii, a spus Smith. Dacă un flux de recenzii pozitive apare la câteva zile unul de celălalt, este posibil ca acestea să nu fie autentice și un escroc face eforturi pentru a-și spori rapid profilul.

5. Examinați calitatea imaginilor produselor.


Imaginile false pot fi mai greu de identificat, deoarece vânzătorilor le este ușor să folosească fotografiile oficiale ale unei mărci pentru listare. AI face, de asemenea, posibilă crearea de imagini personalizate realiste, dar false.

6. Inspectați ambalajul produsului.


Odată ce sosește produsul, verificați îndeaproape ambalajul.

"Pachetul pare zdrobit, vechi sau neglijent? Dacă vedeți oricare dintre aceste semne de avertizare, produsul ar putea fi fals", avertizează IACC online. Verificați dacă există greșeli de ortografie pe etichete și verificați dacă țara din care fost expediat se potrivește cu cea în care aceste articole sunt de obicei produse.

7. Cumpărați pe site-uri care au politici prietenoase de returnare.


Experții au spus că dacă doriți cu adevărat să evitați să cumpărați un fals, atunci cumpărați de pe site-ul unui brand sau de la un vânzător autorizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel