Marele Duce de Luxemburg renunță la puterile sale constituţionale
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video Agerpres
Foto: Captură video Agerpres
Henri, Marele Duce de Luxemburg a anunțat că își va transfera puterile constituţionale.

Henri, Marele Duce de Luxemburg, a anunţat că va începe transferul puterilor sale constituţionale către fiul său Guillaume în luna octombrie, transmite Agerpres. Acesta este un pas decisiv care deschide calea către abdicarea monarhului, informează AFP.

"Ţin să vă informez că am decis să îl numesc pe prinţul Guillaume ca locotenent-reprezentant în octombrie", a declarat Marele Duce Henri, în vârstă de 69 de ani, într-un discurs pronunţat cu ocazia sărbătorii naţionale a Marelui Ducat al Luxemburgului, o mică monarhie constituţională cu 660.000 de locuitori, situată între Franţa, Germania şi Belgia.

Marele Duce Henri a urcat pe tronul ţării sale în octombrie 2000, preluând coroana după abdicarea tatălui său, Jean, care a avut o domnie de 36 de ani. Această transmitere a puterilor constituționale semnifică un prim pas către retragerea sa treptată din activitate și începutul transferului coroanei către Prinţul Guillaume, în vârstă de 42 de ani.

"Cu toată dragostea şi încrederea mea, îi doresc mult succes", a continuat Marele Duce la sediul Filarmonicii din Luxemburg.

Rolul Marelui Duce


Acest anunț vine în contextul în care Marele Duce Henri vorbise deja în mod public despre dorinţa lui de a abdica. El a spus anterior că stabilit un calendar alături de familia lui, însă acesta nu a fost comunicat, așa că nu se știe când se va întâmpla asta.

Prinţul moştenitor Guillaume este cel mai mare dintre cei cinci copii ai cuplului regal - Henri de Nassau şi Maria Teresa Mestre y Batista. El este căsătorit cu contesa Stephanie de Lannoy din anul 2012 și împreună doi fii: prinţul Charles şi prinţul Francois, născuţi în 2020, respectiv în 2023.

Marele Duce promulgă legile sau intervine în formarea guvernului după alegeri, dar deţine mai mult o funcţie simbolică. Acesta reprezintă "identitatea ţării, independenţa sa, unitatea teritoriului şi permanenţa statului", potrivit site-ului curţii regale luxemburgheze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel