Marea Unire, 1918. ”Fake news” în România: ”ARESTAT!”. Haos în țară
Autor: Darius Muresan | Publicat pe: 01 dec 2017, 14:35
WhatsApp
Regele Ferdinand și Regina Maria decorând militarii care au luptat la Mărășești, august 1917
Regele Ferdinand și Regina Maria decorând militarii care au luptat la Mărășești, august 1917
Istoricul Bogdan Bucur scoate la lumină informații foarte interesante în volumul său ”Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”. Acesta a explicat la DC News cum funcționa propaganda și falsurile de presă acum 100 de ani, dar și impactul pe care îl aveau.

”Fake news”-urile reprezentau o metodă puternică de propagandă și acum aproape 100 de ani. Astfel, oficiosul ”Gazeta Bucureștilor”, publica un text despre arestarea Regelui Ferdinand.

Potrivit datelor oferite de propaganda germană, Regele a fost arestat la ordinul guvernului bolșevic instaurat prin lovitură de stat și dus spre Fortăreața ”Petru și Pavel” din Rusia.

”Sunt falsuri de presă publicate în materialele informative de propagandă ale Puterilor Centrale de ocupație din România și care în perioada ianuarie - februarie 1918 arătau ”pisica neagră” guvernului de la Iași și Regelui României spre a-i determina să semneze armistițiu, sugerându-le cam ceea ce s-ar putea întâmpla într-o altă situație.

Vă puteți imagina care era impactul lor psihologic. Să dai o știre în ”Gazeta Bucureștilor”, organ oficial că Regele a fost arestat de ruși, gândiți-vă câte consecințe avea, ce impact avea asupra Armatei, a trupelor”, a explicat istoricul Bogdan Bucur la DC News Live.

Iată textul falsului de presă publicat de Bogdan Bucur în volumul său "Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri":

(w670)

VIDEO:

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?