Marea disponibilizare de pe Valea Jiului, cu 12 - 36 de salarii compensatorii. ”Și-au dat apartamentele pe o ladă de bere”/ Ce a urmat
Alfred Bulai a vorbit despre momentul în care s-a încercat închiderea minelor pe model european. Dacă alții au pregătit demersul cinci ani, la noi, decizia a fost luată... într-o joi.
”Guvernarea Ciorbea s-a decis să închidă minele. Nu discutăm dacă era bine sau nu. Au luat ca model cele două închideri masive din Europa de mine, Germania și, mai ales, Anglia - a fost gândită vreo 5 ani, trei ani au fost luate măsuri până s-a închis. Decizia a fost- pentru că suntem mult mai performanți- luată într-o joi, deci într-o singură zi. Decizia, în absența cercetării, iată ce a însemnat: ei, care nu merseseră în Valea Jiului, deci nu aveau nicio idee ce e mineritul, erau speriați că minerii nu vor să plece nici morți de acolo, ca și cum s-ar fi născut mineri și le place la nebunie mineritul. Atunci a apărut ideea de salarii compensatorii. Erau absolut convinși că nu vor să plece și au plusat la salarii și au mers până la 36 de salarii. Cele mai puține erau de 12 salarii. Au spus că ce, care-i problema, iau toți banii odată și se bucură. Le-a mai spus să plece de unde au venit. Ce s-a întâmplat în practică: după maximum două săptămâni, au oprit că rămâneau fără niciun miner, pentru că s-au dus de-a valma să plece, când au auzit câți bani iau. A doua chestiune amuzantă a fost că pe o piață, cum e Valea Jiului, a apărut o sumă imensă de bani și o parte din oamenii ăia s-au decis să plece. Ce au făcut, au vrut să vândă casa. Toată lumea voia să vândă, nimeni nu voia să cumpere... prima țeapă posibilă. Așa că unii au vândut apartamentul pe o ladă de bere, adică aproape l-au dat gratis. Alții, care n-au vrut să facă treaba asta, au luat cu ei din casă bunurile, apoi s-au întors în cele părăsite, neputând să se reintegreze după ani de zile. După marea disponibilizare, s-au făcut iar angajări la mină... pentru că ei, neștiind cum e cu minerii, fiind zeci de meserii în mină, statutul de miner are grade. Toți artificienii ieșiseră din sistem, fără ei neputând funcționa. Noaptea minții!” a amintit sociologul Alfred Bulai, în emisiunea ”Nod în Papură”.
După ce jurnalistul Val Vâlcu a remarcat că nu crede că a fost din rea voință ceea ce s-a făcut atunci, ci din incompetență, Alfred Bulai a indicat: ”Și azi există multă incompetență în sistem. Are rolul ei”.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News