Data publicării:

Marea Britanie pregătește scenarii de consecințe economice în eventualitatea în care China va invada Taiwan (surse)

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp

O serie de oficiali guvernamentali ai Regatului Unit au elaborat o serie de scenarii despre consecințele economice care ar putea urma dacă China va invada Taiwanul.  

Preocupările cu privire la perturbarea majoră a lanțurilor globale de aprovizionare și consecințele oricărui răspuns coordonat occidental au fost examinate de funcționarii publici ca parte a unor exerciții de rutină, scrie The Guardian.

Oamenii din interiorul Ministerului de Externe au spus că nu s-a produs nicio schimbare în ceea ce privește amploarea sau urgența problemei, deși au recunoscut că invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut a oferit o perspectivă reînnoită.

Înainte de o actualizare a strategiei de apărare și securitate a Regatului Unit, cunoscută sub numele de revizuire integrată, prim-ministrul, Rishi Sunak, se confruntă cu presiuni pentru a reclasifica țara ca o „amenințare” în loc de o „provocare sistemică".

Vineri, predecesorul său, Liz Truss, urmează să țină un discurs în Japonia, care va fi privit ca o încercare de a-l împinge pe Sunak să adopte o atitudine mai dură împotriva Chinei, pe fondul zgomotelor legate de un „balonul spion” doborât în SUA și recentele incursiuni împotriva democrației și presupuse încălcări ale drepturilor omului.

The Guardian a aflat că oficialii guvernamentali britanici au schițat implicațiile unei invazii a Taiwanului de către Armata Populară de Eliberare a Chinei. Preocupările cu privire la un astfel de conflict au crescut recent, iar previziunile despre momentul în care acesta ar putea avea loc variază în viitor, până în 2049.

Guvernul Chinei susține că Taiwanul este o provincie, iar Xi Jinping este își dorește o „reunificare”.

O sursă guvernamentală din Marea Britanie a declarat că oficialii se uită la „ce am face și ce ar însemna asta pentru economia noastră” în cazul în care China ar lansa o invazie care a determinat sancțiuni economice și comerciale de răzbunare din partea țărilor occidentale.

Răspunsul ar fi probabil mult mai complex decât confiscările de active și alte mișcări luate împotriva Rusiei și a unor persoane apropiate președintelui Vladimir Putin.

„Ar trebui să gândim într-un mod diferit”, a spus o a doua sursă guvernamentală. „Nu este un secret pentru nimeni că problemele lanțului de aprovizionare ar fi mai mari, dar doar pentru că este complicat, asta nu înseamnă că este imposibil.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel