Marea Britanie: Numărul de copii aflați în sărăcie alimentară aproape s-a dublat într-un an
Numărul copiilor din Marea Britanie care se află în sărăcia alimentară aproape s-a dublat în ultimul an ajungând la aproape 4 milioane, arată noile date, crescând presiunea pentru a extinde furnizarea de mese gratuite pentru școli familiilor aflate în dificultate.
Potrivit thinktank-ului Food Foundation, una din cinci (22%) dintre gospodării au raportat că a sărit peste mese sau nu a mâncat o zi întreagă în ianuarie, în creștere de la 12% la punctul echivalent în 2022, potrivit unui articol publicat de The Guardian.
Creșterea insecurității alimentare vine în momentul în care sondajele separate ale fundației au arătat o susținere sporită pentru extinderea meselor școlare gratuite în Marea Britanie.
Mese școlare gratuite
8 din 10 persoane (80%) intervievate au spus că sunt în favoarea extinderii eligibilității pentru masa școlară gratuită pentru toți copiii, în creștere de la 72% în octombrie.
A existat un interes politic reînnoit pentru extinderea eligibilității pentru mesele școlare gratuite, ca o modalitate de a atenua criza costului vieții pentru familiile cu venituri mici.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunțat luna trecută că timp de un am elevilor din școala primară li se va oferi prânz gratuit timp de un an, începând din septembrie.
Țara Galilor intenționează să ofere prânzuri gratuite pentru copiii din școala primară până în 2024, iar politica este implementată deja în Scoția.
Sărăcia alimentară și inflația
După costurile energiei, costul asigurării unei mese complete este acum cea mai mare presiune asupra bugetelor gospodăriilor cu venituri mici. După creșterea susținută a prețurilor în ultimul an, inflația la alimente se ridică în prezent la 17,1%, cel mai ridicat nivel înregistrat.
Mesele școlare gratuite ar economisi părinților aproximativ 440 de lire sterline pe copil anual.
Copii afalați în riscul de excluziune la nivelul Uniunii Europene
Dintre statele membre ale UE, în 2021, cele mai mari ponderi de copii expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială au fost înregistrate în România (41,5%), Spania (33,4%) și Bulgaria (33,0%).
Pe de altă parte, cele mai scăzute ponderi au fost raportate în Slovenia (11,0%), Finlanda (13,2%) și Cehia (13,3%), se arăta în ultimul raport Eurostat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News