Marea Britanie îşi închide ambasada de la Teheran şi retrage întreg personalul diplomatic
Marea Britanie a decis, miercuri, să îşi închidă ambasada de la Teheran, a anunţat ministrul britanic de externe, William Hague, care a acuzat autorităţile din Iran că au permis atacul de marţi asupra reprezentanţei sale diplomatice. Mai mult decât atât, Londra a cerut şi închiderea ambasadei iraniene de la Londra şi retragerea personalului diplomatic ”în mai puţin de 48 de ore”, relatează AFP şi AP.
Șeful diplomaţiei britanice a declarat în faţa membrilor Camerei Comunelor că atacul nu avea cum să se producă ”fără consimţământul până la un anumit punct” al regimului iranian, transmite Agerpres. ”Am decis să evacuăm întreg personalul nostru”, a adăugat William Hague, precizând că ”ultimii membri (ai acestuia) au părăsit acum Iranul”.
Londra a cerut și închiderea ambasadei Libanului în Marea Britanie
”Însărcinatul cu afaceri iranian de la Londra este pe cale să fie informat că cerem închiderea imediată a ambasadei Iranului din Londra şi că toţi membrii personalului diplomatic iranian trebuie să părăsească Marea Britanie în 48 de ore', a adăugat şeful diplomaţiei britanice. William Hague a ţinut să precizeze că acest lucru nu constituie o ruptură completă a relaţiilor diplomatice. 'Este o măsură care reduce relaţiile noastre cu Iranul la cel mai scăzut nivel compatibil cu menţinerea relaţiilor diplomatice”, a adăugat el.
Hague a confirmat că Marea Britanie şi aliaţii săi vor lua în considerare şi alte măsuri, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană programată pentru joi.
”Ideea că autorităţile iraniene nu au putut proteja ambasada noastră sau că acest atac s-a produs fără consimţământul regimului până la un anumit punct nu este decât o fantezie”, a estimat ministrul de externe britanic.
Anterior, premierul britanic David Cameron a ameninţat Iranul cu 'măsuri foarte dure' după atacul 'scandalos' de marţi împotriva ambasadei Marii Britanii de la Teheran, precizând că prioritatea este securitatea personalului diplomatic.
Atacarea ambasadei Marii Britanii de la Teheran de către manifestanţi islamişti radicali a suscitat vii condamnări la nivel internaţional. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat incidentul ”n cei mai duri termeni”, în timp ce Teheranul şi-a exprimat ”regretele”. Preşedintele parlamentului iranian, Ali Larijani, a declarat însă că ”mânia (studenţilor) a rezultat după mai multe decenii de comportament de dominaţie al Marii Britanii”.
Aceşti protestatari, prezentaţi oficial drept ”studenţi bassidjis” (miliţii islamiste), au beneficiat iniţial de pasivitatea forţelor de ordine prezente în număr mare în faţa ambasadei, în timp ce acţiunea lor a fost urmărită în direct de televiziunea iraniană. Ei au cerut închiderea misiunii britanice, ca represalii pentru noile sancţiuni adoptate săptămâna trecută de Londra pentru a determina Teheranul să renunţe la programul său nuclear controversat.
Citește și:
Ambasada britanică din Teheran, ocupată de protestatari
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News