Marea Britanie, cea mai călduroasă zi din istorie. Se aşteaptă 43 de grade Celsius la umbră
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto de ymon de la Pixabay
Foto de ymon de la Pixabay
Sunt temperaturi de foc în Marea Britanie, unde se aşteaptă depăşirea unor recorduri istorice. Meteorologii englezi au prognozat până la 43 de grade la umbră marţi, 19 iulie. 

Se aşteaptă ca astăzi Marea Britanie să înregistreze cea mai călduroasă zi din istoria sa, până la 43 de grade Celsius. Acest val de căldură extremă a început câteva zile şi a dat peste cap transportul public şi mai multe sectoare ale economiei.

Multe trenuri au fost anulate, linii de metrou, închise, iar aeroportul din Luton, în apropiere de Londra, care este şi cel mai folosit de românii care ajung în Regatul Unit, a fost închis temporar, întrucât o porţiune din asfaltul de pe pista de aterizare s-a topit de la căldură.

Aceste fenomene meteo extreme sunt atribuite în cea mai mare măsură schimbărilor climatice din ultimele decenii cauzate de poluare. Prinţul Charles a declarat că este mai important ca oricând ca guvenele să-şi onoreze promisiunile de atingere a nivelului zero de emisii de carbon:

"Aceste promisiuni de atingere a unui nivel zero de emisii nu au fost niciodată mai importante decât acum, când toţi ne topim de căldură din cauza temperaturilor de astăzi, noi recorduri alarmante în întregul Regatul Unit şi în Europa", a tranmsmis Prinţul Charles, moştenitorul Coroanei Britanice, citat de Rador.

Alertă meteo Marea Britanie: ”Sunt meteorolog de 30 de ani, dar nu am văzut niciodată asemenea prognoze”. Englezilor li se cere să stea în case. Spitalele, la capacitate maximă

Autorităţile din Marea Britanie le cer locuitorilor să stea cât mai mult în casă şi să evite deplasările, având în vedere temperaturile extrem de ridicate care vor lovi ţara. 

Paul Davies, meteorolog şef la Met Office, a transmis că nu a văzut niciodată o prognoză meteo precum cea pentru zilele următoare. 

"Ziua de marţi este una pentru care trebuie să ne facem griji. Sunt şanse mari să atingem 40-41 de grade Celsius. Sunt meteorolog de 30 de ani, dar nu am văzut niciodată asemenea prognoze. Ca meteorolog, e uimitor să vezi brutalitatea valului de căldură pe care îl aşteptăm. Acest tip de temperatură fără precedent ar putea deveni ceva obişnuit până la finalul secolului", a transmis acesta, citat de news.sky.com. 

Nici nopţile din Marea Britanie nu vor fi mai răcoroase, anunţă meteorologul. Conform acestuia, temperatura din Londra ar putea fi 25 grade Celsius pe timpul nopţii. 

Spitalele, la capacitate maximă 

Şeful Confederaţiei NHS avertizează că spitalele vor fi la capacitate maximă în zilele următoare. 

"Vom face faţă, dar nu e suficient", a avertizat Victor Adebowale. 

"Oamenii noştri sunt cu nervii întinşi la maximum. Ambulanţele operează şi ele la capacitate maximă, timpii de aşteptare au crescut considerabil. Asta se întâmplă pentru că nu avem de-a face doar cu valul de căldură, ci ne luptăm şi cu COVID-ul, care îi îmbolnăveşte pe angajaţii de pe ambulanţe. De asta avem şi probleme de personal. Şi mai avem şi probleme sociale, cu oameni care nu pot fi eliberaţi din spitale pentru că sistemul de asistenţă socială e în genunchi", a mai punctat el. 

Companiile feroviare le cer şi ele britanicilor să nu călătorească dacă nu e absolut necesar. 

Stare de urgență națională în Marea Britanie din cauza temperaturilor record

Met Office, serviciul meteorologic din Marea Britanie, a declarat vineri stare de urgenţă naţională şi a emis o avertizare de căldură extremă pentru anumite regiuni din Anglia valabilă luni şi marţi săptămâna viitoare, când temperaturile ar putea atinge maxime record, informează Reuters.

Temperaturi excepţionale, posibil record sunt preconizate pentru luni, apoi din nou marţi, a anunţat Met Office pe pagina sa de internet.

Nopţile ar putea de asemenea să fie excepţional de călduroase pentru Regatul Unit, în special în zonele urbane. Această situaţie ar putea avea impact pe scară largă asupra oamenilor şi infrastructurii.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Marea Britanie a fost de 38,7 grade Celsius, înregistrată în grădina botanică a Universităţii Cambridge pe 25 iulie 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel