Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a 4 afaceriști ruși
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Marea Britanie se plânge că încearcă să facă față unei „invazii” de albanezi. Premierul Albaniei răspunde: Este o retorică uşoară care ignoră faptele / Foto: Pixabay, de RGY23
Marea Britanie se plânge că încearcă să facă față unei „invazii” de albanezi. Premierul Albaniei răspunde: Este o retorică uşoară care ignoră faptele / Foto: Pixabay, de RGY23
Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a patru afaceriști ruși.

Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva fondatorilor grupului Evraz, Alexander Abramov și Alexander Frolov, precum și împotriva directorului general al Tatarstan TAIF JSC, Albert Shigabutdinov și fiului primului președinte al Tatarstan, directorul general al Tatatavtodor JSC, Airat Shaimiev, scrie Interfax.

Bunurile noilor afaceriști ruși de pe lista de sancţiuni sunt supuse îngheţării, iar acestora le este interzisă intrarea în ţară, a precizat guvernul britanic într-un comunicat. Pasul este conceput pentru a crește presiunea economică asupra Federației Ruse.

Partenerul de investiții al lui Abramov și Frolov în Evraz, Roman Abramovici, era pe lista sancțiunilor încă din martie a acestui an. De atunci, mai mulți oameni de afaceri asociați istoric cu Abramovici au fost incluși în ea: Evgeny Shvidler, David Davidovich și Evgeny Tenenbaum. Evraz însuși este, de asemenea, sub sancțiunile Marii Britanii.

Abramov și Frolov au investiții imobiliare în Marea Britanie evaluate la 100 de milioane de lire sterline, se arată în raport. În total, în acest moment, Marea Britanie a impus sancțiuni de blocare împotriva a peste 120 de mari antreprenori ruși, a căror avere combinată depășește 140 de miliarde de lire sterline, precizează sursa citată.

Casablanca din Europa, refugiu pentru mii de ruşi care fug de sub bocancul lui Putin

Mii de ruşi au fugit din ţară după ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parţială. Mulţi dintre aceştia s-au orientat spre oraşul care a devenit cunoscut acum drept noul Casablanca.

Este vorba despre Belgrad, acolo unde vin din ce în ce mai mulţi cetăăţeni ruşi. Spre exemplu, avocatul Tijana Vujovic, specializat pe imigrări, spune că 4 din 5 noi clienţi sunt din Rusia. Aceştia au deschis în Belgrad în ultimele luni peste 2000 de noi afaceri, au cumpărat proprietăţi, iar mulţi dintre ei par a se stabili permanent, nu doar pe durata războiului. 

"La începutul războiului, cei mai mulţi voiau doar să închirieze o locuinţă. În ultimele luni, însă, nu mai vor doar rezidenţă, vor să cumpere case, vor să trăiască aici", a declarat Vujovic, conform Bloomberg. 

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, transmite că ţara sa trebuie să decidă cât mai repede de ce parte se situează în ceea ce priveşte sancţiunile contra Rusiei, dar afirmă că sentimentul pro-rus este profund în Belgrad. 

"Oraşul a devenit noul Casablanca în ultimele săptămâni", a spus Vucic, făcând referire la filmul din 1942 despre oraşul marocan plin de spioni şi refugiaţi de război. 

Peste 100.000 de ruşi şi câteva sute de ucraineni au venit în Serbia de la începutul conflictului. Dintre aceştia, 17.000 au primit permise de rezidenţă. Ceilalţi au plecat deja spre alte ţări sau au rămas în Serbia ca simpli vizitatori. Vezi mai mult AICI.

Preşedinţia cehă a UE vrea sancțiuni și împotriva Belarusului pentru rolul său în conflictul din Ucraina

 

Premierul ceh, Petr Fiala, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia semestrială a UE, a declarat marţi la revenirea sa de la Kiev că Uniunea Europeană ar putea de acum sancţiona Belarus, aliatul Rusiei, pentru rolul său în conflictul din Ucraina, relatează France Presse. Belarus asigură că nu doreşte să se implice direct în război, dar a permis staţionarea soldaţilor ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfârşitul lunii februarie. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel