Marea boacănă CSM
Din prea mult zel in a-l servi pe Traian Basescu, a fost comisa o ilegalitate. Grava. Cu atat mai grava cu cat autorul este chiar Consiliul Superior al Magistraturii. Adica institutia creata tocmai pentru a supraveghea modul in care se face justitia si se aplica legea. Demonstratia e gata.
Daniel Morar beneficiaza de o prelungire de sase luni a mandatului sau de procuror general interimar, fara ca legea sa permita acest lucru. Si asta nu este tot. El se mai afla si in conflict de interese pentru ca, simultan, a fost numit, de catre presedinte, magistrat la Curtea Constitutionala. Alta boacana extrem de grava. De care raspunde de data asta, direct, chiar Traian Basescu. Cel care a intervenit violent in politica interna a unui partid si a initiat, cu ajutorul consilierului sau, platit din bani publici, o noua constructie politica.
Legea nu mai poate fi interpretata, de asta data, nici macar de amatorii in materie de legislatie. Mandatul de interimar la conducerea Parchetului General nu poate fi dat decat o singura data, pentru numai sase luni si este privilegiul exclusiv al procurorului general. Cu alte cuvinte, doamna Laura Codruta Kovesi, inainte de a primi un cadou la Bruxelles si de a parasi Parchetul General, a utilizat o prevedere legala - chiar daca ea a fost imorala si contrara spiritului legii, care solicita nu rotatie, ci schimbare de stafeta - pentru a-l numi interimar, pentru sase luni, pe Daniel Morar. Cele sase luni expira foarte curand. Legea nu permite nimanui, dar absolut nimanui, sa-i dea lui Daniel Morar un nou mandat. Sau sa prelungeasca, fie si numai pentru o singura zi, mandatul existent. Se intelege ca nici CSM nu are acest drept. Si, cu toate acestea, in mod ilegal, CSM a decis sa-i dea lui Daniel Morar inca un mandat de sase luni.
Este extrem de grav. Avem o noua dovada a modului aiuristic in care functioneaza aceasta institutie, care ar trebui sa fie creierul, inima si garantul unei justitii independente. Problema care se pune acum este cine poate repara greseala. Cine ii poate cere socoteala CSM-ului? Conform Constitutiei si regulilor democratice, doar Parlamentul.
Si, uluitor, aproape simultan cu ilegalitatea savarsita de CSM, presedintele Traian Basescu ia si el doua decizii care ii pot fi fatale. Prima, prin care numeste un procuror – care nici in aceasta calitate nu a dovedit cine stie ce profesionalism – judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News