Mare parte din țară a scăpat de caniculă. Unde au rămas alertele de Cod Galben și Cod Portocaliu/ Prognoza pentru București
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
pexels
pexels
Administrația Națională de Meteorologie a emis Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă.

Zonele vizate de alertele ANM: 

COD GALBEN, 3 august

Fenomene vizate: disconfort termic și caniculă

În sud-vestul, centrul și nordul Munteniei, sudul și centrul Moldovei și în cea mai mare parte a Dobrogei, va fi caniculă și disconfort termic, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35...36 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 20 de grade.

Pe parcursul zilei de sâmbătă instabilitatea atmosferică va fi accentuată în sud-vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte, iar seara și noaptea, în special în est și sud-est. 

 COD PORTOCALIU, 3 august

Fenomene vizate: caniculă, disconfort termic accentuat

Zone afectate: județele Călărași, Ialomița, Brăila și partea continentală a județului Constanța

În județele Călărași, Ialomița, Brăila și în partea continentală a județului Constanța va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

---- 

Când se emite Cod Portocaliu: Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

Când se emite Cod Galben: Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată. 

Ce se întâmplă cu vremea în București

După maxime de 42 de grade în Capitală, vineri, astăzi temperatura mai urcă până la 38 de grade Celsius, ca în zilele următoare maximele să fie ”confortabile”, în jurul a 30 - 32 de grade Celsius. Temperaturile se preconizează că vor crește, din nou, spre sfârșitul săptămânii viitoare. 

Citește și: Cât mai avem apă? Ne întoarcem la practica bunicilor, de a strânge apa de ploaie în butoaie pentru a uda grădina? Director din ANM, despre aerul tropical și urmăririle lui în România

Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Florinela Georgescu, a fost întrebată de către jurnalistul Val Vâlcu despre soluțiile pe termen lung pentru a avea apă, dacă se păstrează tendința din ultimul timp. Observăm că, tot mai des, avem episoade prelungite de caniculă și fără ploi. În acest context, Florinela Georgescu a fost întrebată despre posibilitatea de a capta apa din zăpadă și ploaie. ”Vedem țări care gestionează această resursă, stochează apa” a subliniat Val Vâlcu. 

”Sigur că ar putea fi o soluție, stocarea apei, și că specialiști în domeniu o evaluează. Există această tendință de a avea episoade scurte cu precipitații care pot fi abundente, uneori chiar foarte abundente, dar pe arii restrânse. Dacă facem media, există perioade din an cu cantități mari de precipitații, dar... citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel