Maraton muzical pe două scene din București și Brașov. Concerte pentru pian de Beethoven, Liszt și Bartok
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Florian Mitrea, fondatorul Festivalului Hoinar, în concert
Florian Mitrea, fondatorul Festivalului Hoinar, în concert
Filarmonica din Brașov va deschide Festivalul ”Hoinar”-2021, în 2 decembrie, cu un maraton de pian cu trei concerte interpretate în aceeași seară la București și Brașov.

Festivalul Hoinar oferă iubitorilor de muzică două săptămâni de concerte, între 2 și 14 decembrie. Festivalul este dedicat, ”regelui instrumentelor”, pianul, în toate ipostazele sale, de la clasic, la modern și jazz.

Festivalul se deschide pe 2 decembrie, de la ora 19, la Filarmonica din Brașov, pe scena Sălii Patria, cu un concert pentru două piane în primă audiție românească

Interpreți sunt doi dintre cei mai talentați pianiști de origine română afirmați la nivel internațional: Daria Ioana Tudor și Florian Mitrea. Daria Ioana Tudor este lector la celebra Universität der Künste din Berlin, cu o carieră internațională pe scenele din Germania, Austria sau Statele Unite ale Americii. Florian Mitre predă la renumita Academie Regală din Londra și a fost aclamat pe scena legendarei Carnegie Hall din New York.

Cei doi aduc publicului un maraton cu trei concerte pentru pian de Beethoven, Bartok și Liszt în aceeași seară, pe aceeași scenă, sub bagheta dirijorului Daniel Enășescu. Ascultătorii sunt invitați să treacă de la un concert pentru pian la altul, pornind de la Beethoven, ajungând la Dublul concert de Bartok, lucrare ce pune în parteneriat pentru prima dată în istorie doi pianiști, doi percuționiști, și o întreagă orchestră simfonică, și terminând cu Concertul în Mi bemol major de Liszt, piesă de avangardă care a revoluționat relația pian-orchestră și care împinge limitele tonalității la extreme, cu intensitate maximă.

Concertul dublu de Bartok pentru două piane, percuție și orchestră este cântat în România pentru prima dată.

Evenimentele din cadrul Festivalului Hoinar 2021 vor continua până pe 14 decembrie la București, cu o piesă de teatru muzical, precum și cu un recital pentru pian susținut de Florian Mitrea alături de Nil Mladin, unul dintre cei mai promițători tineri pianiști români ai momentului. În încheierea festivalului, în zilele de 17 și 18 decembrie, Florian Mitrea va susține un curs de măiestrie ce cuprinde conferințe, lecții deschise de pian, și discuții cu artiștii festivalului. Cursul este organizat în parteneriat cu Colegiul Național de Muzică George Enescu  și se vor desfășura la Sala Mare a instituției.

Festivalul ”Hoinar” a fost fondat de pianistul de origine română Florian Mitrea și reunește atât o componentă educativă, cât și o componentă festivalieră de concerte, recitaluri și spectacole unice în România, propunându-și să aducă în lumină nu doar un repertoriu de muzică clasică special, în interpretări originale, ci și unii dintre cei mai promițători artiști români ce desfășoară cariere internaționale, care merită descoperiți și de publicul din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel