Data actualizării:
Data publicării:

MApN vrea mărirea Armatei Române cu 20.000 de militari. Cum pot fi atrași tinerii în Armată

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Ministerul Apărării vrea să mărească efectivele Armatei Române cu 20.000 de militari.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunțat că vrea să mărească efective Armatei Române cu 20.000 de militari, în contextul în care actualmente România, după o serie de reforme în domeniu, a ajuns la un efectiv de 80.000 de militari, dar și ținând cont de situația de la granițe, cu aproape doi ani de conflict între Rusia și Ucraina.

”Ne dorim să avem un număr cât mai mare de militari, ținând seama de nevoi,  dar 80.000 este ceea ce avem acum. (...) România are provocări importante în fața ei. Ținând seama de posibilități, încercăm să creștem numărul militarilor și o putem face în mai multe feluri.

Ați văzut, că și în ceea ce îi privește pe rezerviștii militari s-au făcut anumite lucruri și se văd. În ceea ce privește creșterea numărului de locuri în liceele militare, în instituțiile de învățământ superior s-au făcut niște lucruri, deci nu este un lucru pe care să îl avem foarte sus pe agendă.

În același ne dorim să rămână în cadrul sistemului, să nu uităm că Armata României a trecut printr-o serie de reforme, care la nivel de istorie au însemnat reforme care s-au întâmplat într-un interval de timp destul de scurt. (...) 

Ne-am dori să mărim efectivele Armatei Române de la 80.000 la 100.000 având în vedere evoluțiile complicate de la granițele noastre. Dar asa ține și de buget și de posibilitățile pe care le avem”, a declarat ministrul Apărării Angel Tîlvăr la Antena 3 CNN.

Puțin peste 72.000 de posturi ocupate în Armată, în urmă cu 6 luni

Potrivit Adevărul, demersul nu va fi unul deloc ușor de realizat, mai ales având în vedere că în prezent MApN nu are schema de personal completă, iar școlile militare, deși fac eforturi, nu reușesc să mai atragă absolvenții de liceu.

Astfel, în urmă cu 6 luni, MApN avea ocupate numai 72.037 de posturi, iar prin ieșirile din sistem, benevole sau prin pensionare, este posibil ca numărul posturilor vacante să crească.

Portalul specializat globalfirepower.com susține că România are numai 67.000 de militari activi și 50.000 în rezervă, însă aceste cifre nu sunt confirmate oficial.

Mai mult decât atât, din criză de personal, admiterea la școlile militare postliceale ale MApN se face doar pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat, fără un examen de admitere, ca urmare a unei decizii a ministerului de resort.

Cum pot fi atrași tinerii în Armată

Analistul militar Aurel Cazacu susține că pentru a avea succes cu o campanie masivă de recrutare, MApN trebuie să adopte o serie de măsuri obligatorii.

”În primul rând vorbim de creșterea soldelor. Și nu vorbim de 5%, ci mai masiv. În fond vorbim de o ofertă pe piața muncii care este un mediu extrem de concurențial.

În plus, mărirea soldelor trebuie făcută publică cu orice ocazie, un soi de publicitate pentru a mai anula teama tinerilor de conflicte cum este cel de lângă noi din prezent.

Apoi, vorbim de creșterea calității vieții în cazărmi. Trebuie ca toate unitățile militare să fie la standarde NATO atunci când vorbim de dormitoare, săli de mese, grupuri sanitare sau hrana efectivă. Ca să se pregătească așa cum trebuie, militarii nu trebuie să ducă lipsă de nimic.

Sigur, nu vorbim de lux, vorbim de condiții decente la standarde NATO, repet. Cum sunt cele de la Mihai Kogălniceanu sau Deveselu.

Pe de altă parte, foarte important, vorbim de interfața Armatei Române cu soldatul, subofițerii. Aceștia trebuie să dea dovadă de un anumit grad de cultură și civilizație.

Trebuie să scăpăm de subofițerii de tip plutonier de pe vremea lui Ceaușescu care în mare parte aveau o cultură îndoielnică și care nu știau decât să umilească militarii.

Acești subofițeri trebuie să fie niște cadre care știu să se poarte civilizat, știu engleză, știu să lucreze pe un calculator, știu să folosească la perfecție tehnica din dotare și știu să lupte.

Pe scurt, trebuie să fie un exemplu pentru militari așa cum sunt în toate armatele NATO.

În fine, nu trebuie uitată dotarea. Dacă militarii se trezesc că trebuie să folosească echipamente și tehnică din anii ’60-’70, atunci nu mai facem nimic.

Sisteme moderne de armament și echipamentul individual de ultimă oră dau încredere militarului. Astfel echipați, mulți tineri vor înțelege că, în cazul unui conflict, riscurile de a fi afectați personal sunt mai mici”, a explicat Aurel Cazacu, citat de Adevărul.

Revenirea stagiului militar obligatoriu

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2007, ”pe timp de pace” și ”trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat”. În contextul în care se dorește creșterea capacității de luptă a Armatei Române, analistul militar susține că revenirea la serviciului militar obligatoriu poate fi o soluție.

”Eu nu exclud nici reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Tot mai multe țări NATO se gândesc la asta și unele chiar au optat pentru această variantă.

Sigur, pe aceleași principii, subofițeri civilizați, condiții decente de trai după standarde NATO și echipamente moderne.

Un astfel de stagiu militar ar dura câteva luni și are marele avantaj că mărește masa de rezerviști la care poți apela dacă este nevoie”, a subliniat Aurel Cazacu.

În principiu, în 2024, Armata Română va avea fonduri pentru recrutări, inclusiv pentru cele dedicate militarilor pe bază de contract, mai ales că în bugetul pe acest an au fost majorate cheltuielile de personal la 10,22 miliarde de lei (avans de 12,03% față de 2023).

Cât încasează acum militarii

În prezent, în funcție de grad, un subofițer câștigă între 2.284 și 4.932 de lei lunar, sume la care se mai adaugă 1.000 de lei norma de hrană a fiecărui militar.

Apoi, un maistru militar câștigă între 2.290 și 4.945 de lei pe lună, sume la care, la fel, se mai adaugă 1.000 de lei norma de hrană.

În plus, militarii aflaţi la prima numire în funcţie sau nevoiţi să se mute în interes de serviciu, care nu dispun de locuință vor avea chiria compensată de MApN.

Mai mult, cei aflați în aceeași situație și contractează un credit imobiliar sau ipotecar beneficiază de plata parţială sau chiar totală a ratei împrumutului ”în cuantum de până la 50% din salariul de bază”, mai transmite sursa menționată.

Citește și: România se înarmează. Tocmai ce am achiziționat 200 de rachete Patriot

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel