MApN, precizări după ce o blindată Piranha s-a scufundat în Dunăre
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Facebook MApN
Facebook MApN
Ministerul Apărării Naționale a făcut precizări privitoare la transportorul blindat de tip Piranha 3C care s-a scufundat în Dunăre.

Generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est a făcut o declarație privitoare la scufundarea în Dunăre a unul tab Piranha. În declarația sa, generalul Nicolaescu a făcut declarații privitoare la evenimentul de instruire din data de 3 iunie, în urma căruia un transportor blindat Piranha IIIC s-a scufundat în Dunăre, fiind ulterior recuperat.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 3 iunie, în jurul orei 9, în raionul de instruire din zona Bordușani, jud. Ialomița, pe timpul unei secvențe de antrenament care a presupus traversarea Brațului Borcea cu mijloace blindate amfibii.

În cadrul acestor activități a fost înregistrat un eveniment soldat cu scufundarea și recuperarea ulterioară a unui transportor blindat. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit în urma acestui eveniment.

În timpul executării manevrelor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor blindat de tip Piranha 3C, din înzestrarea Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a raportat infiltrarea apei în interiorul mașinii de luptă. În urma aplicării în regim de urgență a procedurilor standard de salvare și evacuare a personalului, toți membrii echipajului au fost aduși la mal în siguranță. Transportorul s-a scufundat la o distanță de aproximativ 15 m față de mal, la o adâncime de aproximativ 8 m.

Ulterior, în data de 4 iunie, mașina de luptă a fost recuperată cu ajutorul unor echipamente de intervenție și evacuare de mare capacitate din dotarea structurilor de sprijin logistic și evacuată către o bază de reparații a Statului Major al Forțelor Terestre.

La această dată, sunt în desfășurare procedurile de evaluare a stării tehnice a transportorului, care a intrat deja în lucrări de întreținere, în vederea repunerii în stare de operativitate.

La nivelul Statului Major al Forțelor Terestre  a fost constituită o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui eveniment de instruire. De asemenea, în urma formulării concluziilor comisiei de cercetare, vor fi analizate, pe baza datelor colectate, nevoile de ajustare a procedurilor de operare în situații similare, pentru limitarea pe viitor, la maximum posibil,  a riscurilor presupuse de executarea în situații reale a procedurilor de forțare a cursurilor de apă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel