MApN, precizări după ce o blindată Piranha s-a scufundat în Dunăre
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 06 iun 2023, 19:57
WhatsApp
Facebook MApN
Facebook MApN
Ministerul Apărării Naționale a făcut precizări privitoare la transportorul blindat de tip Piranha 3C care s-a scufundat în Dunăre.

Generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est a făcut o declarație privitoare la scufundarea în Dunăre a unul tab Piranha. În declarația sa, generalul Nicolaescu a făcut declarații privitoare la evenimentul de instruire din data de 3 iunie, în urma căruia un transportor blindat Piranha IIIC s-a scufundat în Dunăre, fiind ulterior recuperat.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 3 iunie, în jurul orei 9, în raionul de instruire din zona Bordușani, jud. Ialomița, pe timpul unei secvențe de antrenament care a presupus traversarea Brațului Borcea cu mijloace blindate amfibii.

În cadrul acestor activități a fost înregistrat un eveniment soldat cu scufundarea și recuperarea ulterioară a unui transportor blindat. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit în urma acestui eveniment.

În timpul executării manevrelor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor blindat de tip Piranha 3C, din înzestrarea Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a raportat infiltrarea apei în interiorul mașinii de luptă. În urma aplicării în regim de urgență a procedurilor standard de salvare și evacuare a personalului, toți membrii echipajului au fost aduși la mal în siguranță. Transportorul s-a scufundat la o distanță de aproximativ 15 m față de mal, la o adâncime de aproximativ 8 m.

Ulterior, în data de 4 iunie, mașina de luptă a fost recuperată cu ajutorul unor echipamente de intervenție și evacuare de mare capacitate din dotarea structurilor de sprijin logistic și evacuată către o bază de reparații a Statului Major al Forțelor Terestre.

La această dată, sunt în desfășurare procedurile de evaluare a stării tehnice a transportorului, care a intrat deja în lucrări de întreținere, în vederea repunerii în stare de operativitate.

La nivelul Statului Major al Forțelor Terestre  a fost constituită o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui eveniment de instruire. De asemenea, în urma formulării concluziilor comisiei de cercetare, vor fi analizate, pe baza datelor colectate, nevoile de ajustare a procedurilor de operare în situații similare, pentru limitarea pe viitor, la maximum posibil,  a riscurilor presupuse de executarea în situații reale a procedurilor de forțare a cursurilor de apă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?