MApN, precizări despre întâlnirea dintre Angel Tîlvăr și generalul-maior Sheryl E. Gordon
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit luni, 5 decembrie, cu șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama (ALNG), generalul-maior Sheryl E. Gordon.

Întrevederea a avut loc în contextul organizării, în perioada 6-8 decembrie, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” a conferinței „Femeia, pacea și securitatea”.

Angel Tîlvăr a evidențiat importanța acestui subiect și a afirmat că țara noastră a făcut pași importanți în implementarea Rezoluției 1.325 (2000) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite - Femeile, pacea și securitatea, adoptată la 31 octombrie 2000. Ministerul Apărării Naționale a preluat conducerea procesului de promovare și implementare a Agendei Femeile, pacea și securitatea la nivel național, asigurând Punctul focal național în relația cu organizațiile naționale și internaționale care activează în domeniul de referință.

Ministrul Tîlvăr și generalul-maior Sheryl E. Gordon au analizat, în context, și situația de securitate din zonă și implementarea măsurilor aliate de consolidare a posturii de descurajare și apărare, respectiv stadiul proiectelor de dezvoltare a infrastructurii militare și planificarea activităților de instruire cu militarii ALGN, a transmis MApN într-un comunicat.

Delegația militară condusă de generalul-maior Sheryl E. Gordon efectuează o vizită de lucru în România, în perioada 4-10 decembrie. Alături de participarea la evenimentul „Femeia, pace și securitatea”, programul șefului ALGN include întrevederi cu reprezentanții conducerilor Universității Naționale de Apărare „Carol I”, Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”. Totodată, generalul-maior Sheryl E. Gordon va lua parte la activități de instruire organizate de Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est.

Anul viitor se împlinesc trei decenii de la semnarea „Programului de Parteneriat Statal”, în cadrul căruia cooperarea dintre Armata României și ALGN a înregistrat, constant, evoluții remarcabile. Parteneriatul reprezintă unul dintre pilonii cooperării militare româno-americane. 

Citește și...

Consiliul JAI se va pronunţa joi asupra aderării României la spaţiul Schengen

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va pronunţa joi asupra aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, conform agendei provizorii a reuniunii, deşi cel puţin două ţări au în continuare obiecţii faţă de aderarea României şi Bulgariei, sau numai a Bulgariei, la zona de liberă circulaţie.

Pe agenda provizorie a Consiliului JAI figurează joi punctul "Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România" (posibil) Adoptare, precum şi un punct similar referitor la Croaţia. Agenda JAI ar putea suferi modificări în urma reuniunii COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană) de miercuri dimineaţă, în urma contactelor diplomatice de până atunci.

Până în prezent nicio ţară nu şi-a anunţat opoziţia faţă de aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, în timp ce mai multe state au exprimat obiecţii faţă de aderarea României şi Bulgariei, sau numai a Bulgariei, inclusiv în ultimele zile.

Guvernul olandez a anunţat vineri că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei. Premierul olandez Mark Rutte a motivat această decizie prin faptul că există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară anume. Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel