Data publicării:
MApN: Fragmentele ridicate de la Nufăru sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă
Fragmentele ridicate de la Nufăru sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă.
Ministerul Apărării informează miercuri că echipa mixtă de cercetare şi verificare deplasată în raionul aflat la aproximativ 1,5 km Est de localitatea Nufăru, judeţul Tulcea, a ridicat probe de la faţa locului în vederea analizării şi expertizării tehnice.
„Din primele date transmise a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanţelor producerii acestui incident”, se arată într-un comunicat al MApN.
Ministerul Apărării Naţionale reiterează faptul că atacurile Federaţiei Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniţei cu România, sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional, subliniază sursa citată.
Primele două drone ale căror fragmente au fost detectate pe teritoriul României nu au explodat şi nu s-a detectat explozibil nici pe fragmentele de dronă, nici la faţa locului, au declarat, miercuri, surse oficiale din MApN.
Aceleaşi surse precizează că „nu sunt elemente care să trimită la ideea că a fost un atac intenţionat asupra României". De asemenea, niciuna dintre dronele de la care au provenit aceste fragmente, inclusiv a treia găsită miercuri, în zona localităţii Nufăru, nu a fost identificată şi urmărită de sistemele radar româneşti, în spaţiul aerian al ţării noastre.
Mai mult, potrivit oficialilor, în spaţiul aerian al României nu au fost zboruri neautorizate sau violări ale spaţiului aerian, iar expertizele vor dezvălui modul în care fragmentele primelor două drone descoperite au ajuns pe teritoriul naţional.
Reprezentanţii MApN au susţinut că au fost mai multe situaţii în care Ucraina a transmis informaţii privind evoluţia unor ţinte prin spaţiul aerian al României, „care după verificări nu s-au confirmat".
De asemenea, punctează ei, altitudinea mică la care zboară dronele, la momentul atacului, le fac greu detectabile pentru orice radar, oricât de performant ar fi.
România are radare de ultimă generaţie, care văd la distanţe foarte mari şi au performanţe înalte, susţin reprezentanţii MApN. Aceştia completează că în ţara noastră sunt peste 100 de radare şi se fac eforturi pentru a coborî "cât mai jos posibil" altitudinea la care pot fi văzute ţintele aeriene.
Oficialii subliniază faptul că partea română şi cea ucraineană se informează reciproc şi că în atacul din seara precedentă au fost utilizate 29 de drone lansate din Crimeea, iar Ucraina a transmis că a doborât 22.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News