Data actualizării:
Data publicării:

MApN a retras proiectul de lege privind reforma în spionajul militar

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
MApN a retras proiectul de lege privind reforma în spionajul militar.

Ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 20 octombrie, Ministerul Apărării Naționale a decis retragerea de pe fluxul de avizare interinstituțională proiectului de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346 din 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naţionale.

În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, Ministerul Apărării Naționale va rămâne consecvent respectării cadrului legal referitor la asigurarea transparenței decizionale, în scopul elaborării unor acte normative care să corespundă nevoilor de adaptare la provocările din mediul de securitate, a transmis MApN.

Amintim că Ministerul Apărării Naționale (MApN) publicase un proiect legislativ care viza modificări importante aduse Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA).

Potrivit documentului publicat de MApN, DGIA trebuia să beneficieze de statutul de persoană juridică.

„În prezent, Direcția Generală de Informații a Apărării este structură centrală a Ministerului Apărării Naționale, fără personalitate juridică, subordonată ministerului apărării naționale, cu o organizare proprie alcătuită din structuri de specialitate care au stabilite atribuții și responsabilități distincte și asigură expertiză pe domeniile generale și specifice de activitate”. 

Actul legislativ duce la „recunoașterea statutului de persoană juridică și individualizarea structurii în plan juridico-legislativ”.

Această modificare ar fi permis DGIA să atragă și alte surse de finanțare. De subliniat însă că DGIA rămânea în subordinea Ministerului Apărării Naționale.

În urma acestor reforme, DGIA ar fi avut și un cadru legislativ mai larg în ceea ce privește inclusiv interceptările în contextul chestiunilor de siguranță națională.

VEZI ȘI: Reformă în spionajul militar, proiect de lege al MApN. Eșec major cu Marea Mută https://www.dcnews.ro/reforma-in-spionajul-militar-proiect-de-lege-al-mapn-esec-major-cu-marea-muta_935616.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel