Data publicării:

Manuel Donescu a participat vineri la dezbaterea Politici publice de Responsabilitate Socială Corporativă (CSR) în Europa şi în România

Autor: DCNews Team, michirita | Categorie: Stiri
WhatsApp

Manuel Donescu, secretar de stat in Ministerul Economiei, a participat vineri, 17 mai 2013 la dezbaterea Politici publice de Responsabilitate Socială Corporativă (CSR) în Europa şi în România, organizată în cadrul celei de-a III-a ediţii a conferinţelor European CSR Lessons.

Manuel Donescu a subliniat că „la nivelul Ministerului Economiei, îndeosebi al comerţului exterior, activitate pe care o coordonez, am acţionat constant pentru promovarea şi susţinerea integrării practicilor de CSR în cadrul companiilor din România în baza principiilor şi directivelor UE, ghidului UN Global Compact, precum şi liniilor directoare ale OCDE”.

Secretarul de stat pentru comerţ exterior a menţionat că practicile de responsabilitate socială constituie un avantaj competitiv pentru companii, inclusiv pentru IMM-urile din România. Aceste practici, promovate cu succes de companiile multinaţionale, sunt cu atât mai importante pentru exportatorii români în condiţiile în care, atât partenerii de afaceri din economiile dezvoltate cât şi investitorii solicită îndeplinirea unor standarde etice, sociale şi de mediu, internaţional acceptate.

Raportarea de catre marile companii occidentale a impactului CSR va conduce la accelerarea procesului de integrare voluntară a unor standarde de către furnizorii din România. “Este o evoluţie economică firească: exportatorii români au privit iniţial ca o necesitate aceste standarde pentru a fi în măsură să furnizeze mărfuri pe pieţele internaţionale dezvoltate, ulterior devenind o normalitate. Un exemplu îl constituie aplicarea sistemelor de management sau obţinerea certificărilor de specialitate”, a precizat secretarul de stat Donescu.

Totodata, Manuel Donescu, s-a referit faptul ca “o alta situaţie de integrare voluntară a practicilor CSR o constituie reducerea costurilor sau accesul la capital. De exemplu, reducerea impactului de mediu printr-un consum mai mic de resurse şi reciclarea deşeurilor. Implementarea unor tehnologii, precum folosirea energiei din surse regenerabile conduce nu doar la costuri mai mici la plata utilităţilor, dar, în unele cazuri, şi la acordarea unor stimulente din partea statului. În cazul accesului la capital, investitorii ţin cont de responsabilitatea unei companii atunci când decid să investească, inclusiv din perspectiva utilizării responsabile a resurselor sau transparenţa în luarea deciziilor în companie. Acţionarii acordă o importanţă tot mai mare informaţiilor non-financiare privind companiile la care deţin acţiuni, fiind sensibili la cazurile în care companiile nu manifestă un comportament etic.

“Abordarea strategică a CSR-ului a creat noi oportunităţi de dezvoltare datorită consultării permanente a stakeholderilor interni şi externi. De exemplu: în contextul crizei economice şi financiare europene, urmare reducerii consumului în statele UE, am acţionat către reorientarea geografică a exporturilor, diversificarea pieţelor către statele non-UE. Acest demers a fost posibil ca urmare a atenţiei acordate aşteptărilor, reacţiilor, intereselor exportatorilor, comunităţilor locale sau altor producători români din lanţul valoric.”

Biroul de Presa al Ministerului Economiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel