Urmărește emisiunea live
Manualele de istorie oferite de România vor fi folosite în R. Moldova de la 1 septembrie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
istorie1
istorie1

Manualele de Istorie oferite de România pentru elevii din Republica Moldova au fost deja trimise în şcoli şi vor fi folosite începând cu 1 septembrie în școlile din țara vecină.

"Vă pot oferi cu multă bucurie informaţia care, la rândul meu, mi-a fost oferită de ministrul educaţiei din R. Moldova şi anume că aceste manuale au fost deja trimise la şcoli şi vor fi folosite începând cu 1 septrmbrie", a arătat ambasadorul Marius Lazurca pentri newsin, întrebat ce se va întâmpla cu cele 450.000 de manuale oferite Chişinăului de România.

O polemică pe această temă a fost declanşată după ce Ministerul Educaţiei din Republica Moldova a anunţat că începând cu acest an de învăţământ disciplinele "Istoria românilor" şi "Istoria universala" vor fi cumulate într-un singur obiect de studiu numit Istoria, pentru a decongestiona programa şcolara. Ulterior, ministrul moldovean al educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, a precizat că Istoria românilor va fi studiată în continuare în şcolile din R. Moldova.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este dezamăgit de decizia luată de autorităţile de la Chişinău cu privire la comasarea istoriei românilor şi a celei universale într-o singură disciplină şcolară, numită "Istoria". "Pentru noi este o dezamăgire decizia Chișinăului. Așa o interpretăm politic. Este greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât acum doi ani au fost solicitate cărți de istoria românilor", a spus preşedintele Băsescu. "Anul acesta am predat cele 450.000 de manuale de istorie a românilor şi tocmai anul aceasta se scoate din programă istoria românilor", a subliniat Băsescu. "Dar am înţeles că istoria românilor rămâne în interiorul noilor cărţi. Oricum, nu ne vom supăra pe Republica Moldova, indiferent ce decizie ia cu privire la învăţarea istoriei românilor. Dar o să ţinem minte", a adăugat Traian Băsescu.

În replică, premierul moldovean Vlad Filat a declarat că dacă preşedintele Traian Băsescu ar fi fost informat "corect, şi nu tendenţios" cu privire la Istoria Românilor, nu ar fi avut o reacţie critică în legătură cu decizia autiorităţilor de la Chişinău de a comasa istoria într-un singur obiect de studiu.

Citește și:

Studiul Istoriei Românilor provoacă tensiuni la Chişinău – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel