Data publicării:

Manifestație de amploare împotriva antisemitismului, la Paris. Peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă /video

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Atypeek Dgn/ Pexels
Foto: Atypeek Dgn/ Pexels
Zeci de mii de oameni au luat cu asalt străzile din Franța, duminică, pentru a protesta împotriva unei creșteri semnificative a actelor antisemite de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.

În Paris, aproximativ 105.000 de manifestanți au participat la marș, transformându-l în cea mai amplă mobilizare împotriva antisemitismului de la protestul împotriva profanării cimitirului evreiesc din Carpentras, din 1990, conform BFM TV, televiziune afiliată CNN.

La protest au participat în capitala franceză și figuri politice precum prim-ministrul Elisabeth Borne și foștii președinți Francois Hollande și Nicolas Sarkozy. Aceștia au ținut împreună un banner cu mesajul "Pentru Republică, împotriva antisemitismului."

Manifestanții au ieșit și în orașe precum Nisa, Lyon și Marsilia, deși în număr mai mic, conform BFM TV. Peste 182.000 de oameni au participat în total la marșuri în întreaga țară, potrivit Ministerului de Interne, citat de BFM TV.

Tensiunile au crescut în Franța, mai ales în capitală, din cauza războiului dintre Israel și Hamas, ceea ce a dus la o creștere a incidentelor antisemite, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

Într-o scrisoare publicată sâmbătă în ziarul francez Le Parisien, Macron a condamnat "reapariția insuportabilă a antisemitismului necontrolat."

El a menționat că într-o lună au avut loc peste 1.000 de acte antisemite în Franța, de trei ori mai mult decât în întregul an precedent.

Macron nu s-a alăturat marșului de duminică, dar a afirmat într-o postare pe rețelele de socializare că "o Franță în care concetățenii noștri evrei se simt speriați nu este Franța."

"O Franță în care francezii se tem din cauza religiei sau originii lor nu este Franța", a adăugat el. "Nici o toleranță pentru intolerabil."

Mai târziu duminică, Macron a reiterat solidaritatea Franței cu Israelul, după ce a fost criticat de figuri importante din Israel pentru comentariile făcute într-un interviu anterior acordat BBC-ului.

Vineri, Macron a declarat pentru BBC că un armistițiu este "singura soluție" la situația din Gaza. "Împărtășim durerea și avem și dorința de a scăpa de terorism. Știm ce înseamnă terorismul în Franța. Dar cred că nu există justificare pentru a ataca civili," a afirmat Macron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel