Manifestări violente la Dakar împotriva penelor de curent
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Mai multe clădiri publice, în special cele ale Societăţii Naţionale de Electricitate din Senegal, au fost incendiate luni seară în Dakar şi în cartierele mărginaşe de către locuitorii iritaţi de penele de curent din ce în ce mai lungi şi mai dese.

Autor: Alexandru Gherghe

Armata s-a mobilizat pentru a proteja punctele strategice ale oraşului, a declarat un responsabil guvernamental care a dorit să rămână anonim, informează Le Monde.

În numeroase cartiere, clădirile Societăţii Naţionale de Electricitate (Sénélec) şi maşinile întreprinderii au fost incendiate. Străzile erau pline de pietre şi de cioburi, dovadă a trecerii protestatarilor furioşi. În unele zone, au fost jefuite şi incendiate chiar şi sediile primăriilor sau cele ale serviciilor fiscale.

“DAKAR A LUAT FOC”

Un poliţist aflat la faţa locului a afirmat că protestatarii “au luat totul cu ei, chiar şi seiful”. În opinia sa, odată cu clădirile Sénélec “a luat foc întregul Dakar”. Aproape în întregul oraş se puteau vedea cauciucuri arzând.

Tot în cursul zilei de luni, asemenea manifestaţii împotriva Sénélec au avut loc şi în Mbour, oraş litoral situat la aproximativ 80 km la sud de Dakar. Forţele de ordine au intervenit pentru a dispersa mulţimile cu grenade lacrimogene. Protestatarii s-au împrăştiat rapid în cartiere, blocând străzile, incendiind cauciucuri şi jefuind sediile Sénélec.

“Totul este spart la Sénélec, calculatoare şi maşini” , a povestit un martor.

În ultimele luni, în Senegal au loc întreruperi regulate de curent, care s-au agravat în ultimele săptămâni, ajungând să dureze şi câte două zile în unele zone. Acestea au un impact negativ asupra activităţii economice, mai ales pentru micii comercianţi, foarte numeroşi în Senegal.

Aceste manifestaţii violente au urmat unei alte revolte, joi, la Dakar, acţiune provocată de un proiect de lege al preşedintelui Abdoulaye Wade referitor la alegerea simultană a unui preşedinte şi a unui vice-preşedinte cu un minimum de 25% din alegători în primul tur de scrutin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel