Manifestanți agresați. Anchetă după ce a fost publicat un film, la Paris VIDEO
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Agresiune
Agresiune
Anchetă în Franța, după ce un colaborator al lui Macron a fost filmat agresând manifestanţi.

Justiţia franceză a anunţat joi deschiderea unei anchete preliminare, după difuzarea unor imagini în care se vede cum un colaborator al preşedintelui Emmanuel Macron loveşte un manifestant, la 1 mai a.c., imagini care au stârnit un val de indignare pe scena politică franceză, relatează AFP, dpa şi Reuters.

Într-un articol publicat miercuri seara şi însoţit de o înregistrare video, cotidianul Le Monde a dezvăluit că un membru al administraţiei prezidenţiale, Alexandre Benalla, echipat cu o cască a forţelor de ordine, a agresat o tânără şi un tânăr în cursul unei manifestaţii de 1 mai. Taha Bouhafs, militant al stângii radicale care a filmat scena, a relatat pe Sud Radio că bărbatul, despre care credea că este poliţist, 'a apucat de gât o fată', iar apoi un tânăr manifestant pe care l-a lovit 'de mai multe ori în spate şi în cap'. Cel lovit 'era inofensiv, era la pământ şi îl implora să înceteze', a spus militantul.

Anchetă deschisă

Potrivit Le Monde, directorul de cabinet al lui Macron, Patrick Strzoda, a precizat că Benalla ceruse să 'observe' menţinerea ordinii de 1 mai şi cererea i-a fost acceptată. Ulterior, Strzoda l-a suspendat pe Benalla pentru două săptămâni, dar nu a sesizat justiţia. Joi, parchetul din Paris a anunţat deschiderea unei anchete preliminare pentru violenţă şi uzurpare de funcţii şi de însemne rezervate autorităţii publice. Ministrul de interne Gerard Collomb a precizat că va fi lansată o anchetă paralelă de către Inspecţia generală a poliţiei pentru a stabili 'circumstanţele în care s-au produs faptele'.

Fost membru al serviciilor de ordine ale fostului preşedinte socialist Francois Hollande şi rezervist al jandarmeriei, Benalla a fost destituit din motive profesionale de fostul premier socialist Arnaud Montebourg, pentru a reveni în garda lui Macron în campania prezidenţială. După alegerile de anul trecut, a devenit 'responsabil de misiune' la Elysee şi adjunct al şefului de cabinet al preşedintelui, Francois Xavier Lauch.

Imaginile 'absolut şocante'

Întrebat în cursul unei vizite în sud-vestul Franţei dacă 'republica are de suferit' din cauza acestei situaţii, preşedintele Macron a răspuns laconic, subliniind 'republica nu poate fi afectată'. În ce-l priveşte, premierul Edouard Philippe a calificat imaginile drept 'absolut şocante', menţionând că problema este 'în mâinile sistemului de justiţie'.

VIDEO

Afacerea a stârnit reacţii pe întregul eşichier politic, şi chiar un deputat al partidului prezidenţial, La Republique en marche (LREM), Laurent Saint Martin, a estimat că Benalla nu ar mai trebui să lucreze la Elysee. La rândul său, preşedintele Republicanilor (LR, dreapta), Laurent Wauquiez, s-a întrebat dacă nu cumva au avut loc 'manevre pentru muşamalizarea' cazului, iar prim-secretarul Partidului Socialist (PS), Olivier Faure, a apreciat că reacţia administraţiei prezidenţiale a creat 'sentimentul că există două măsuri', una pentru colaboratorii preşedintelui şi una pentru francezii de rând.

Vezi și: Cupa Mondială 2018. Anarhie după victorie. Imagini incredibile. VIDEO


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel