Data publicării:

Mandatul dezastruos al lui Liz Truss, expus în cartea biografului Anthony Seldon. Detalii picante din cele 49 de zile

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Mandatul de 49 de zile la conducerea Marii Britanii al lui Liz Truss a fost documentat de Sir Anthony Seldon.

O analiză recentă a mandatului de 49 de zile al lui Liz Truss în fruntea guvernului britanic scoate în evidență aroganța, haosul și conflictele din Downing Street. Cartea biografului Sir Anthony Seldon, "Truss la nr. 10:  Cum să nu fii premier", publicată joi, respinge afirmațiile fostei premier că un „stat paralel” i-ar fi sabotat planurile economice. În schimb, conținutul cărții o acuză că a venit în sediul din Downing Street cu planuri nerealiste, purtând întreaga vină pentru ce s-a întâmplat.

Cartea documentează tensiunile și luptele interne din Downing Street, precum și concedierile brutale sau întâlnirile ce au dus la prăbușirea piețelor și a economiei. Aproape doi ani după bugetul care a aruncat în aer ratele la ipotecare, Liz Truss nu și-a cerut încă scuze pentru haosul provocat.

"Nu are pe cine da vina decât pe ea însăși"

În pasajele cărții se scrie că Truss a venit la Downing Street cu planuri incomplete și nerealiste. Într-o concluzie aspră, Sir Anthony scrie: „Truss a venit la putere cu un plan îndrăzneț, dar nu era realist să-l lanseze așa cum a făcut-o: nici momentul, nici conținutul. Erau avertizări clare despre riscuri. Nu are pe cine da vina decât pe ea însăși”.

Reacția la moartea Reginei

 

Sir Anthony a descris perioada imediată înainte de moartea Reginei Elisabeta II, când Truss era premier. În timpul unei convorbiri cu aliații despre Ucraina, aceasta a fost informată că Regina se afla într-o stare gravă. După primirea vestei despre moartea Reginei, discuțiile s-au concentrat pe anunțul oficial. „A fost o reacție electrică când a auzit pentru prima dată cuvântul «Regele»”, a spus unul dintre cei prezenți.

Kwarteng i-a spus lui Truss: „Vor veni după tine”

După bugetul din 23 septembrie 2022, presiunea de pe Truss și Kwarteng a crescut. În timpul conferinței Fondului Monetar Internațional din 13 octombrie, Kwarteng a primit mesaje îngrijorătoare și a fost avertizat că ar putea fi concediat. Când a ajuns în Marea Britanie, a aflat din mesajele telefonice că urmează să fie demis. La întâlnirea cu Truss, el a fost informat: „Prima întrebare pe care o vei primi de la jurnaliști va fi de ce te despărți de cineva cu care ai făcut campanie. Vor veni după tine.”

Hunt a crezut că este o farsă că este propus premier

Sir Anthony a documentat cum a aflat Jeremy Hunt că va fi noul cancelar pe 14 octombrie, în timp ce era în vacanță în Bruxelles. Hunt a crezut că mesajul de la Truss era o farsă, dar după confirmarea de la un fost consilier, a acceptat oferta. Hunt a devenit cancelar și a modificat majoritatea măsurilor din bugetul-dezatru al lui Truss.

"Îți voi face viața un iad"

Cartea dezvăluie tensiuni cu membri ai partidului, inclusiv o amenințare de la Sajid Javid: „Îți voi face viața un iad”. Replica a venit din cauza unor declarații defăimătoare apărute în presă. Javid a amenințat că va pune întrebări în Ora Premierului din Parlament dacă Jason Stein nu este concediat. Stein a fost suspendat, iar Javid a avut brusc Covid în ziua respectivă.

Concediere brutală din cauza cerții cu Scholar

Un alt detaliu documentat de Sir Anthony este concedierea lui Sir Tom Scholar, secretarul permanent al Trezoreriei. Truss a considerat că Scholar reprezenta o cultură prea precaută. Cei doi aveau neînțelegeri din perioada în care Truss era Secretar Șef al Trezoreriei. Demiterea lui Scholar a creat o cultură „toxică” în departament, iar Truss a continuat să-l învinovățească pentru eșecul mini-bugetului, deși Scholar nu era conștient de criticile aduse. În plus, plecarea lui Scholar, o figură experimentată privind finanțele țării, s-a dovedit a fi dezatruoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel