Mandate prezidențiale Rusia. Ce susține Putin referitor la numărul lor
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că este deschis posibilităţii de modificare a Constituţiei Rusiei.
Președintele Rusiei este deschis inclusiv la propuneri de creştere a puterii parlamentului şi de limitare a numărului de mandate prezidenţiale, indiferent de cine le exercită, relatează Reuters.
Problema schimbării constituţionale în Rusia este urmărită atent pe fondul speculaţiilor despre propriile ambiţii politice ale lui Putin.
Aflat la putere fie ca preşedinte, fie ca prim-ministru din 1999, Putin, în vârstă de 67 de ani, urmează să renunţe la funcţie în 2024, când se încheie al patrulea său mandat prezidenţial.
Conform actualei constituţii, care interzice exercitarea a mai mult de două mandate prezidenţiale consecutive, Putin este împiedicat să candideze din nou imediat. Criticii l-au acuzat că încearcă totuşi să se menţină la putere şi după 2024, sugerând că ar putea schimba constituţia fie pentru a conduce din nou ţara din fotoliul de preşedinte, fie pentru a transfera puterea parlamentului şi a-şi asuma un rol crescut în calitate de prim-ministru, fie pentru a conduce un nou stat de uniune format din Rusia şi Belarusul vecin.
Ar fi posibilă eliminarea sintagmei ”consecutiv” din numărul de mandate ale președintelui Rusiei
Putin a declarat joi că este deschis ideii de a face modificări constituţionale în ceea ce priveşte puterile parlamentare şi instituţiile preşedinţiei şi primului ministru, dar a spus Rusia ar trebui să dea dovadă de prudenţă.
'Nu este posibil de a face schimbări decât după o pregătire şi o discuţie aprofundată în societate. Trebuie să fii foarte atent', a spus Putin la tradiţionala sa conferinţă de presă anuală. El a sugerat că ceea ce s-ar putea schimba în legătură cu mandatele prezidenţiale ar fi eliminarea termenului consecutiv .
O astfel de modificare ar exclude orice revenire a lui Vladimir Putin la Kremlin după 2024, când al doilea său mandat consecutiv se încheie. Într-adevăr, el nu ar mai putea părăsi preşedinţia doar pentru un timp şi apoi să revină, aşa cum a făcut în 2012, după ce a exercitat funcţia de prim ministru timp de patru ani (2008-2012), explică AFP. Acest tip de alternanţă 'deranjează anumiţi politologi, actori ai societăţii', a spus Putin, relatează AGERPRES.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News