Zelenski salută decizia 'istorică' a CPI, referitoare la mandatul de arestare împotriva lui Putin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Volodimir Zelenski/Agerpres
Volodimir Zelenski/Agerpres
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri decizia 'istorică' a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război, relatează AFP.  

'O decizie istorică, care marchează începutul unei responsabilităţi istorice', a spus Zelenski într-o înregistrare postată pe Telegram.

CPI a emis vineri un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupusele crime de război comise în Ucraina, de la declanşarea invaziei ruse la scară largă în ţara vecină, notează Reuters şi AFP.

'Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin şi dna Maria Alekseievna Lvova-Belova', comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia, a precizat CPI într-un comunicat.

Vladimir Putin 'este prezumat responsabil de crimă de război privind deportarea ilegală a populaţiei (copiilor) şi de transfer ilegal al populaţiei (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă', a adăugat instanţa, scrie Agerpres.

ntr-o declarație, CPI a spus că există „motive rezonabile” pentru a crede că liderul rus „poate răspunde penal” pentru „crime de război de deportare ilegală a populației (copii) și pentru transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă” în teritoriul ocupat ucrainean.

De asemenea, există „motive rezonabile” pentru a crede că Lvova-Belova „poarte răspunde penal” pentru „crime de război de deportare ilegală a populației (copii) și pentru transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă”.

Președintele rus poate fi arestat în cazul în care este predat de autoritățile ruse sau se deplasează într-una din țările care fac partea din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că mandatul de arestare al CPI pentru Putin este „fără sens”.

„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”, a afirmat Maria Zaharova.

Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia, a mai spus Zaharova.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat că mandatul de arestare al CPI a fost „doar începutul”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel