Data publicării:

Mâncărurile care devin toxice atunci când le reîncălzești

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Dacă ești o persoană care gătește des, este greu să nu te alegi cu resturi, întrucât nu poți anticipa cu exactitate cât de multă mâncare va fi consumată. 

Alegeri prezidentiale 2024

Cu toate acestea, anumite alimente nu trebuie păstrate niciodată ca resturi, cu atât mai puțin reîncălzite pentru a doua masă.

Motivele pentru care anumite alimente pot deveni toxice odată reîncălzite pot varia. Este posibil ca alimentele să fi fost depozitate necorespunzător și, odată reîncălzite, să devină necomestibile. 

Totodată, este posibil ca alimentele să fi fost păstrate prea mult timp și să fi depășit data de expirare sau s-ar putea să nu reîncălziți alimentele la temperatura corectă. Indiferent de motiv, mâncarea respectivă nu mai este sigură și nu trebuie consumată.

Orezul

Consumul de orez din resturi poate fi periculos. Bacillus cereus, o bacterie care provoacă toxiinfecții alimentare, este principala sursă de îngrijorare. Conform Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), sporii de bacil cereus pot fi prezenți de la bun început pe orez, chiar și pe boabele nefierte. 

Acei spori pot rămâne și pe orezul fiert. Cu toate acestea, dacă orezul gătit este lăsat să stea prea mult timp la temperatura camerei, acei spori încep să crească bacterii. Acesta este momentul în care începe riscul real de intoxicație alimentară.

Trebuie să evitați pe cât posibil să mâncați acest orez toxic. Potrivit Centrului Marii Britanii pentru Controlul Bolilor, simptomele intoxicației alimentare cauzate de bacilul cereus includ vărsături, greață, diaree și dureri abdominale.

Puiul

Reîncălzirea puiului are riscurile sale. Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu bacteriile prezente în puiul crud, cum ar fi salmonella, bacteriile Clostridium perfringens și bacteriile Campylobacter. 

Cu toate acestea, aceste bacterii pot rămâne pe pui dacă carnea este gătită sau reîncălzită incorect. După cum explică San Francisco Gate, puteți obține toxiinfecții alimentare cauzate de salmonella dacă puiul dvs. nu atinge temperatura corectă atunci când este reîncălzit.

Puiul reîncălzit vă poate expune la boli alimentare cu consecințe grave. Salmonella poate provoca moartea, dar rar. Oamenii cel mai probabil să sufere deces sau alte simptome severe de salmonella sunt cei din grupuri vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, copiii, persoanele însărcinate și persoanele cu sistemul imunitar compromis.

Simptomele Salmonella mai frecvente și mai puțin grave includ dureri de stomac, dureri de cap, frisoane, febră, diaree sau greață.

Cartofii

La fel ca orezul, cartofii sunt un aliment cu amidon care ar trebui reîncălzit cu atenție. Atât orezul, cât și cartofii sunt alimente bogate în carbohidrați care conțin bacteria bacillus cereus, care provoacă toxiinfecții alimentare. Dacă nu sunt depozitate corespunzător sau nu sunt încălzite la temperatura corectă, bacteriile pot crește pe resturile de cartofi, făcându-i toxici pentru consum.

Cartofii pot provoca și cazuri de botulism, pe care Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA le descriu drept „o boală rară și gravă, cauzată de o toxină care atacă nervii organismului”. Potrivit USDA, un focar de botulism care a avut loc în 1997, care a afectat 17 persoane, a fost cauzat cartofi.

 Chiar și recent, în 2020, o femeie de 80 de ani a murit de botulism cauzat de cartofi. Potrivit Food Safety News, sursa botulismului a fost „cartofii păstrați la temperatura camerei timp de două săptămâni”.

După cum explică Buletinul de Toxiintoxicare Alimentară, cel mai mare risc de botulism pe bază de cartofi provine din cartofii copți depozitați în frigider în folie de aluminiu. Folia „poate crea un mediu cu oxigen scăzut în care agentul patogen poate crește și poate produce toxina”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel