Mâncărime în gât. Factori care provoacă disfuncția senzorială a laringelui
Senzația de mâncărime în gât este una dintre cele mai neplăcute experiențe, mai ales când este imposibil să influențezi mecanic zona care îi este sursa. Deși mâncărimea nu este durere, provoacă un disconfort semnificativ pacienților. Iar dacă disconfortul apare frecvent și persistă o perioadă lungă de timp, poate provoca dezvoltarea unor tulburări nervoase.
Când suferi de mâncărime în această zonă și există o dorință puternică de a tuși, trebuie să vă gândiți de ce se întâmplă acest lucru. Este necesar să se acorde atenție tuturor simptomelor însoțitoare, precum și momentului de apariție a mâncărimii și legătura probabilă a acesteia cu factorii provocatori. Nu este necesar să începeți tratamentul până când cauza exactă nu este clarificată, deoarece aceasta poate duce la o distorsiune a tabloului clinic și poate face dificilă diagnosticarea.
Mâncărime în gât. Ce spune acest simptom și ce boli semnalează
Tusea si mâncărimile sunt simptome care pot fi prezente singure sau în combinație în multe boli. Ele nu sunt specifice niciunei grupe de vârstă și se găsesc atât la copii, cât și la adulți. În același timp, ele pot fi caracterizate în diferite moduri în funcție de caracteristici, adică producția de spută, localizarea mâncărimii și semnele concomitente.
Aceste simptome se datorează sunt cauzate de o disfuncție senzorială a laringelui sau de o alergie respiratorie. Disfuncția senzorială a laringelui implică o încălcare a sensibilității membranei mucoase și o modificare a reacției la diverși stimuli, chiar familiari așa cum este aerul sau un parfum.
Alergoza respiratorie este un concept colectiv care combină leziuni ale sistemului respirator de natură alergică. Sinusurile paranazale, faringele, laringele, traheea, bronhiile și plămânii sunt implicați în procesul patologic în alergoza respiratorie. Simptomele sunt provocate de contactul cu o varietate de alergeni.
Alergeni care contribuie la dezvoltarea alergozei respiratorii. Ce produse pot determina o astfel de reacție a organismului
De obicei, alergenii care contribuie la dezvoltarea alergozei respiratorii sunt de regulă produse alimentare, produse cosmetice, părul de animale, praful de casă și polenul de plante. Cea mai comună cale de intrare a alergenilor în organism în caz de alergii respiratorii este inhalarea.
Aceasta înseamnă că pacientul este în contact cu substanța provocatoare prin inhalare. Simptomele în acest caz se dezvoltă de obicei acut și apar în câteva minute după ce alergenul intră în membrana mucoasă a tractului respirator.
Leziunile alergice ale sistemului respirator superior sunt de obicei clasificate ca forme minore de alergii respiratorii. Dacă se manifestă mâncărimea gâtului și apare o tuse, se poate presupune că suferi de o patologie alergică. Acest disconfort se poate ameliora aplicând albastru de metil pentru gât.
Motivele care provoacă disfuncțiile senzoriale. Iritanții care cauzează disconfortul în gât și tusea
Disfuncțiile senzoriale sau tulburările senzoriale ale laringelui apar din diferite motive. Printre cele mai comune se numără procesele inflamatorii, neoplasmele, tulburările endocrine, tulburările nevrotice și complicații ale bolilor infecțioase.
Ele sunt clasificate ca hiperestezie, parestezie care este de fapt o reacție atipică la un stimul, apariția unei reacții chiar și în absența unui stimul. Pe când, hipoestezie reprezintă o sensibilitate redusă și anestezia semnalează o lipsă totală de sensibilitate. Când vine vorba de simptome precum mâncărime în gât și tuse, este probabilă prezența hiperesteziei laringelui. Această variantă de disfuncție neuromusculară este prezentă în multe patologii, în special în timpul astmului bronșic. Disfuncția senzorială a laringelui are întotdeauna o cauză primară și nu este o boală independentă.
În timpul manifestării disfuncției senzoriale a laringelui pacientul simte mâncărime în gât și chiar durere în gât atunci când inhalează aer rece, fierbinte, uscat sau, dimpotrivă, prea umed. Este, de asemenea, tulburat de o tuse paroxistică chinuitoare, dar neproductivă. Fumul de tutun acționează adesea ca iritant. Unii pacienți încep să reacționeze brusc la pulverizarea parfumului, aerosolului în aer, uneori observă o reacție la acele produse cosmetice pe care le foloseau înainte. În general, sensibilitatea poate apărea la orice substanță inhalată, mai ales dacă are un miros puternic, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News