Mâncare de vinete. Rețeta de sezon, pe lângă delicioasa zacuscă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: captura video YouTube SDV Retete
Sursa foto: captura video YouTube SDV Retete
Da, zacusca e vedeta sezonului! Dar nici această mâncare de vinete nu este mai prejos. Dacă nu ne crezi, îți oferim, în rândurile ce urmează, rețeta delicioasă.

Ingrediente

- 2-3 linguri ulei de măsline
- 300 g pulpă de roşii
- piper boabe şi măcinat
- sare
- 2 cepe roşii
- 4-5 vinete medii
- 2-3 fire coriandru verde

Cum se prepară

Se spală şi se curăţă vinetele, se taie felii potrivite şi se lasă aproximativ două-trei ore, într-o sită, la scurs. Separat, se curăţă ceapa, se spală şi se toacă solzişori, potrivit retete.unica.ro. Se căleşte în uleiul de măsline pus la încins în prealabil, până ce devine transparentă.

Între timp, se scurg vinetele de sucul toxic pe care şi l-au lăsat şi se pun şi ele să se călească împreună cu ceapa. Se condimentează cu sare şi piper boabe, în funcţie de preferinţe. Se adaugă puţină apă clocotită şi se lasă să fiarbă în continuare, la foc mediu. Se amestecă din când în când ca să nu se lipească.

Spre sfârşit, după ce au scăzut legumele, se adaugă piureul de roşii, se mai fierbe 20 de minute şi se bagă în cuptor să se rumenească.

Vezi și: Zacuscă de vinete. Rețeta veche de acum 100 de ani 

BONUS: Ostropel de pasăre. Rețeta din 1955 

Ingrediente

1 kg pasăre
1/2 pahar untură
2 linguri făină
1 ceapă
2 morcovi
2 linguri bulion
puțină boia de ardei dulce
1 căpățână usturoi
1 linguriță oțet
sare
puțin mărar

Cum se prepară

Se spală pasărea, se taie în bucăți (porții) și se prăjește în untura încinsă; se scot din tigaie bucățile prăjite și se lasă deoparte. Ceapa se taie solzișori și morcovii rondele.

Separat, se rumenește făina în untura în care a fost prăjită pasărea, se adaugă ceapa și morcovul și se lasă să se rumenească puțin, apoi se sting cu bulion, puțină boia de ardei dulce și apă și se lasă să fiarbă 30 minute, potrivit reteteistorice.ro.

Se strecoară sosul printr-o strecurătoare, frecând bine cu o lingură de lemn astfel încât să treacă cât mai mult sos. Sosul se pune în tigaie, se adaugă carnea prăjită și se lasă să fiarbă la foc încet încă aproximativ 40 minute.

Când au fiert, se adaugă usturoiul (tăiat felii, călit în untură și stins cu oțet), se potrivește de sare și se mai lasă totul pe foc 5 minute. Se servește cu mărar tocat mărunt presărat pe deasupra.

Dacă aceste două preperate nu te-au convins, atunci avem pregătit pentru tine un desert.

Torta cu scorțișoară

Ingrediente

- 120 g unt
- 180 g făină
- 50 g migdale
- 50 g zahăr pudră
- 3 gălbenușuri
- coaja rasă de la o lămâie
- 1/2 linguriță scorțișoară pudră
- 5 cuișoare pisate (pudră)
- puțin ulei
- câteva linguri marmeladă/jeleu de coacăze
- 1 lingură zahăr pudră
- câțiva strugurași coacăze proaspete

Cum se prepară

Se pun migdalele în apă fierbinte, pe foc și se lasă câteva minute până când se ridică la suprafață, apoi se curăță de coajă și se mărunțesc cu ajutorul unei râșnițe.

Cuișoarele se pisează astfel încât să fie o pudră fină. Cu ajutorul unui mixer se amestecă ușor untul, făina, migdalele, zahărul pudră (50 g), gălbenușurile, coaja rasă de lămâie, scorțișoara și cuișoarele pudră, potrivit reteteistorice.ro.

Această cocă se mai frământă puțin și cu mâna și apoi se întinde uniform într-o tavă de tort (tavă unsă în prealabil cu ulei). Se întinde în tavă tot cu mâna, întrucât e foarte fragedă. Se dă la cuptor și se lasă să se coacă. Când este gata, se pune torta pe o farfurie și se unge cu marmeladă de coacăze. Se decorează cu coacăze proaspete și se pudrează cu zahăr. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel