Data publicării:

Mănânci „roșii românești de la țărani”? Doi cultivatori din Glodeanu Sărat, cercetați de Poliție, pentru cum se pare că le forțau creșterea

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Rauf Allahverdiyev: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/fructe-fruct-proaspat-ingrediente-1367242/
Fotografie de la Rauf Allahverdiyev: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/fructe-fruct-proaspat-ingrediente-1367242/
Mulți oameni aleg să cumpere „„roșii românești de la țărani”, dar chiar știm ce cumpărăm?

Doi legumicultori din Glodeanu Sărat (Buzău) se pare că făceau bani punând în pericol viața consumatorilor. Din dorința de a scoate recolte timpurii, pentru a avea un preț cât mai mare, cultivatorii ar fi forțat coacerea legumelor folosind substanțe toxice, interzice în România. În plus, concentrațiile administrate se pare că erau de șapte-opt ori mai mari decât cantitățile în care sunt folosite aceste substanțe în țările în care nu au fost interzise.

Doi buzoieni din Glodeanu Sărat s-au trezit, marți, cu polițiștii la ușă. Oamenii legii îi bănuiesc că ar folosi substanțe toxice, interzise în România, în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar. Este vorba despre roșii, ardei și castraveți, legume pe care cultivatorii le vând atât în magazine en-gross cât și în supermarketuri unde sunt vândute produse bio. Potrivit polițiștilor, cei doi buzoieni își cumpărau substanțele toxice de la bărbat din Ilfov, care, la rândul său, le introducea ilegal în țară, scrie Șansanews.

În aceeași zi, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România. Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp, informează IPJ Buzău.

În urma perchezițiilor la cei doi buzoieni din Glodeanu Sărat au fost descoperite sute de kilograme de substanțe interzice, unele chiar și expirate,  care, cel mai probabil, urmau să ajungă peste legumele pe care aceștia le aveau cultivate în solarii.

”În baza mandatelor de aducere, persoanele bănuite, un bărbat, din Ilfov şi doi bărbați din Buzău, cu vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani, au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău pentru continuarea cercetărilor.

În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, fapte prevăzute şi pedepsite de O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal”, informează IPJ Buzău.

VEZI ȘI: De ce roșiile nu mai au gustul din copilărie. Niciodată, orice ai face și de unde le vei cumpăra, nu vor mai fi ca pe vremuri / video

Te-ai întrebat vreodată de ce roșiile nu mai au gustul din copilărie?

Unul dintre motive ar fi că... nu mai ai tu nicio legătură cu copilăria. Mai exact, papilele gustative se distrug din cauza fumatului, consumului de alcool, consumului de oțet, consumului mâncărurilor piperate etc.

Pe parcursul vieții, numărul papilelor gustative de la nivelul limbii se înjumătățește; ca atare, simțul nostru gustativ devine din ce în ce mai slab. Prin renunțarea la fumat putem contribuim la conservarea mai multor papile gustative.

Un adult are, în medie, între 2.000 și 10.000 papile gustative. Cei care au mai mult de atât au un simț al gustului foarte dezvoltat, simțind mult mai intens savoarea oricărui aliment consumat.

Despre acest subiect a vorbit și jurnalistul Val Vâlcu în emisiunea „Nod în papură” de la DC News și DC News TV.

„Poate îi voi dezamăgi pe mulți cu ce voi spune, dar nimeni niciodată și oriunde s-ar duce și orice ar face nu va mai găsi roșii cu gustul din copilărie, dintr-un motiv simplu: papilele gustative se distrug din cauza fumatului, consumului de alcool, consumului de oțet, din cauza mâncărurilor piperate etc. Păi când erai copil și mâncai o gumă de mestecat, simțeai că îți explodează creierul, nu doar cerul gurii. Nu mai suntem noi cei din copilărie, nu roșiile”, a zis jurnalistul Val Vâlcu la emisiunea „Nod în papură” de la DC News și DC News TV.

Vezi aici mai multe. Subiectul cu roșiile începe de la minutul 26:

Youtube video image

 

VEZI ȘI: Nokia 3310 revine în SUA. Se vinde și cu 18.000 de euro după ce s-a descoperit ce se poate face cu acest telefon vechi și o mașină / video - https://www.dcnews.ro/nokia-3310-revine-in-sua-se-vinde-si-cu-18-000-de-euro-dupa-ce-s-a-descoperit-ce-se-poate-face-cu-acest-telefon-vechi-si-o-masina-video_914645.html

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel