Data actualizării:
Data publicării:

Mănânci ouă cu cifra 3? Adevărul despre „găinile care stau pe iarbă”. Imaginile zilei despre ce consumăm /video

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
arhivă DC News
arhivă DC News

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă marcajele de tipul 0/1/2/3 pe ouăle din supermarket?

Iulia Marin, invitata lui Tudor-Tim Ionescu la DC Anima, arată cum fermele care colaborează cu lanțurile de magazine țin aceste animale în condiții greu de imaginat. Iulia Marin va arăta, de asemenea, cum, în viitor, potrivit unei statistici, mai mulți oameni ar putea muri din cauza rezistenței la antibiotice decât din cauza afecțiunilor asociate cu cancerul.

"Vedem imagini de la niște ferme din nordul țării.

Într-adevăr, n-o să dăm nume, dar astea sunt condițiile în care sunt ținute găinile de unde provin ouăle marcate cu cifra 3.

Găinile sunt ținute exclusiv în cuști, nu ies din acele cuști decât în momentul în care ajung la abator. Asta este viața lor de când se nasc și până (n.r., mor)...", subliniază Iulia Marin.

1. -imagine fara descriere- (campania-free_60218800.jpg)

Citește și: Ce sunt puii broiler şi de ce nu sunt buni pentru consum. "Echivalentul unui copil de 2 luni care cântăreşte 300 de grame" 

"Aș vrea să conștientizeze cei care se uită la imagini că pentru aceste animale s-ar putea că singura lumină pe care o văd ele să fie cea a reflectoarelor de la camerele voastre.

În rest, stau în întuneric, în beznă, în acele cuști, nu se pot mișca, nu pot să facă nimic (...).

De la ele sunt luate ouăle pe care le găsiți în orice supermarket, pentru că asta este legislația în România.

Avem ouă marcate - când cumpărăm un ou, ne uităm pe el, iar pe lângă data de expirare, vom explica puțin scara aceasta de numere pe care le vedem și ce înseamnă fiecare și de ce acestea cu cifra 3 nu ar trebui să mai existe.

Vom explica și de ce nu ar trebui să nu le mai cumpărăm", adaugă Tudor Tim Ionescu.

5. arhivă DC ... (ouaprc-ccprc-86-supermarket2_38906700.jpg)

arhivă DC News

Ce înseamnă cifra 3 marcată pe ouăle din supermarket

"Există patru tipuri de ouă - sunt marcate cu codul 0/1/2/3.

Cifra 3 corespunde cu ceea ce vedem acum în imagini, adică ouă de la găini ținute numai în cuști.

Cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini care sunt ținute în hale. La fel, găinile nu văd niciodată lumina soarelui, doar că sunt la sol, nu stau în cuști (...).

Apoi avem codul 1 - astea sunt ouăle care provin de la găini ținute tot în hale, dar totuși au niște acces la exterior. Tot limitat, dar au acest acces (...).

Codul 0 corespunde ouălor bio care provin de la găini ținute în condiții cât de cât asemănătoare cu ceea ce știm noi la țară, ca la bunica", arată Iulia Marin.

"Dacă te uiți la etichete, ai impresia că toate găinile stau pe iarbă"

"Ce este important e că (...) dacă te uiți la etichetele din raionul de ouă, ai impresia că toate găinile sunt arătate pe iarbă, în mediile acelea de tipul aproape de țară. Și mă uit cât de înșelați suntem și cât de mințiți suntem noi, consumatorii.

Te uiți și la preț, într-adevăr, și, practic, prin simpla alegere, în momentul în care întinzi mâna pe un raft să iei un ou cu cifra 3, poți să alimentezi așa ceva, iar cu cifra 0 poți să combați așa ceva.

Că, de fapt, despre asta e vorba. Adică, poate cei care se uită la noi zic OK, ce pot eu să fac?

Păi, e simplu, în momentul în care nu mai cumperi ouă cu cifra 3 și rămân stocurile magazinelor pline cu astfel de ouă, automat, nu o să mai fie interes...", mai spune Tudor-Tim Ionescu.

3. -imagine fara descriere- (campania-free2_49388900.jpg)

Mai mulți oameni ar putea muri din cauza rezistenței la antibiotice decât din cauza afecțiunilor asociate cu cancerul

"Ouăle cu cifra 3 sunt considerate cele mai slabe din punct de vedere nutrițional. Și găinile astea pe care le vedem aici sunt și predispuse la mult mai multe boli.

Vedem cum stau una peste alta, nu mai au nici pene, e groaznic. Cred că ai auzit de rezistența la antibiotice, nu?

Găinile astea pe care le vedem aici n-ar supraviețui în condiții normale, fără antibiotice. E o practică comună să se dea o anumită cantitate de antibiotice, chiar și înainte ca animalul să se îmbolnăvească. Li se dă preventiv ca să nu moară, să evite mortalitatea.

Pentru că ei nu vor să moară înainte să le omoare ei. Vor să facă bani de pe urma lor. Nu vor să moară cum ai văzut găinușa aia un pic (n.r., bolnavă). Pe aia trebuie să o arunce. Iar antibioticele sunt și promotori de creștere. Adică ajută cumva să se dezvolte animalul mai mult.

Și chiar am citit o statistică interesantă de curând. Se estimează că, până în 2050, aproximativ 10 milioane de oameni vor muri anual din cauza rezistenței la antibiotice. Și ca să punem lucrurile așa un pic în perspectivă, momentan mai puțini oameni mor anual de cancer", adaugă Iulia Marin.

Ascultă continuarea aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel