„Mâna lui Dumnezeu”, conglomeratul din fire de cometă surprins de astronomi. Cât de aproape este de galaxia noastră
O mână divină pare că apucă un "braț" de stele - cel puțin așa se vede pe imaginea surprinsă recent de DECam.
Instrumentul DECam (Dark Energy Camera) a capturat o imagine de-a dreptul surprinzătoare. O formațiune misterioasă, care ulterior a fost denumită „Mâna lui Dumnezeu”, înfățișează o mână întinsă din galaxia Calea Lactee în așa fel încât pare că prinde stele dintr-o galaxie spirală. Cu toate acestea, acest fenomen nu este unul supranatural, așa cum s-ar putea crede la prima vedere.
„Mâna lui Dumnezeu” este, de fapt, un globuleț de cometă cunoscut sub denumirea științifică de CG 4. Acesta se află la o distanță de aproximativ 1.300 de ani lumină față de Pământ, în constelația Puppis din Calea Lactee. Globulele de cometă reprezintă tipuri de nori densi și izolați, compuși din gaz și praf, înconjurați de material fierbinte și ionizat. Numele de "globule de cometă" derivă din coada lor lungă distinctivă, care se dezvoltă pe măsură ce aceste globule pierd material, asemănătoare cozilor observate la comete.
În ciuda eforturilor lor de înțelegere, oamenii de știință rămân încă nedumeriți de procesul de formare a globulelor de cometă, sugerând că acestea ar putea fi sculptate de vânturile stelare provenite de la stelele masive sau de exploziile supernovelor care însoțesc moartea acestor stele.
Se știe că în galaxia noastră sunt o mulțime de globule Bok, cele "speciale" fiind de găsit în Nebuloasa Bok Gum cunoscută și sub numele de Gum 12. Gum 12 este un nor enorm de gaz, situat la aproximativ 1.400 de ani-lumină distanță, navigând prin constelațiile Puppis și Vela. Speculațiile oamenilor de știință indică faptul că Gum 12 ar putea fi rămășițele unei stele masive care a suferit o explozie de supernovă în trecutul său cosmic, un eveniment ce a avut loc cu aproximativ un milion de ani în urmă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News