Mamele surogat „amenință demnitatea umană”, potrivit Vaticanului. Papa Francisc publică „Dignitas Infinita”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Vaticanul publică declarația "Dignitas Infinita" în mijlocul controverselor privind binecuvântările pentru persoane de același sex, conform Reuters.  

Biroul Vaticanului pentru probleme doctrinare (DDF) a lansat luni declarația intitulată „Dignitas Infinita” (Demnitate Infinită), o mișcare ce vine în urma deciziei Sfântului Scaun din decembrie anul trecut de a permite binecuvântările pentru persoane de același sex. Această decizie a provocat reacții negative din partea conservatorilor din cadrul Bisericii Catolice, în special în Africa.

Noul document abordează subiectele considerate amenințări la adresa demnității umane, fără a exista indicii că ar fi fost conceput pentru a calma tensiunile din cadrul bisericii.

Munca la „Dignitas Infinita” a început cu cinci ani în urmă, în 2019, iar documentul a suferit modificări substanțiale de-a lungul acestui interval. Cardinalul Victor Manuel Fernandez, șeful DDF, a confirmat că papa Francisc a aprobat acum documentul, insistând ca acesta să abordeze și subiecte precum „sărăcia, situația migranților, violența împotriva femeilor, traficul de persoane, războiul și alte subiecte”.

În ceea ce privește controversatul subiect al maternității-surogat, documentul menționează că aceasta încalcă demnitatea atât a mamei-surogat, cât și a copilului său. Acest aspect a fost subliniat și de Papa Francisc în luna ianuarie, când a transmis că el consideră maternitatea-surogat drept o practică regretabilă, care subminează grav demnitatea femeilor și a copiilor. În consecință, pontiful a îndemnat comunitatea internațională să interzică global această practică.

În continuare, documentul se referă și la teoria identității de gen, evidențiind că dorința unei autodeterminări personale, conform acestei teorii, "reprezintă o concesie față de tentația veche de când lumea de a deveni un Dumnezeu în sine, intrând în competiție cu adevăratul Dumnezeu al dragostei care ne este dezvăluit în Evanghelie”. Această afirmație vine în contextul în care Papa Francisc a criticat în repetate rânduri teoria genului, considerând-o o amenințare pentru că încearcă să șteargă diferențele dintre sexe.

Declarația „Dignitas Infinita” reiterează poziția Bisericii Catolice împotriva avortului, eutanasiei și pedepsei capitale, subliniind opoziția față de încălcările grave ale demnității umane, inclusiv persecuțiile îndreptate împotriva unor persoane din cauza orientării lor sexuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel