Mămăligă toponită. Rețeta ardelenească pe sufletul românilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Surse foto: Facebook
Surse foto: Facebook
Mămăligă toponită. Rețeta ardelenească pe sufletul românilor. Acest preparat ardelenesc este bun de te lingi pe degete. Gustul este de neegalat. Nicio mâncare sofisticată nu se poate compara cu mămăliga toponită. Iată cum se prepară.

Ingrediente

500 g mălai
180 gr cârnați (la alegere)
70 gr piept de porc afumat/bacon
200 gr brânză telemea oaie/vacă
câteva jumări
1 ou
sare

Cum se prepară

Mămăligă toponită. Preîncălziți cuptorul. Se pune apa cu sare la fiert. Între timp, tăiați cubulețe cărnurile și puneți-le la prăjit într-o tigaie încinsă în prealabil. Când apa dă în clocot, faceți mămăliga, care trebuie să vă iasă moale, scrie retete.unica.ro.

Mămăligă toponită. Când carnea s-a perpelit, scoateți-o într-un vas separat. Nu aruncați untura topită, cu ea veți unge tava în care veți da la cuptor toponita și o veți folosi și la compoziție.

Vezi și: Prăjitura "Tăvălită" cu cocos. Niciodată nu o poți refuza. Este cea mai bună!

Mămăligă toponită. Puneți un prim strat de mămăligă în tavă – nu foarte gros -, iar deasupra unul de carne friptă în tigaie. Încă un strat de mămăligă, unul de brânză, puțină untură, un strat de carne, unul de mămăligă, brânză... Și tot așa, strat după strat, până ce terminați ingredientele.

Mămăligă toponită. De preferat ar fi ca ultimul strat să fie de mămăligă, dar dacă nu aveți îndeajuns pentru un strat, puteți combina mămăliga cu carnea. Ungeți cu un ou bătut și dați la cuptor cam 20-30 minute. Sau, dacă doriți, puteți lăsa un ultim strat mai crocant – acela de carne. Se servește fierbinte, cu smântână rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel