Data publicării:
Mama unui soldat rus, mort pe frontul din Ucraina: „Urâm guvernul și îl urâm pe Putin! Toate mamele își doresc ca acest război să se termine, iar paharul se va umple”
La 20 februarie, Valya a primit un apel de la fiul ei. Unitatea lui era „în exerciții”, lângă granița cu Ucraina.
„A spus că făceau antrenament de tragere și că locuiesc în corturi”, a relatat Valya, pentru BBC, „A fost ultima dată când am vorbit cu el”.
Patru zile mai târziu, trupele ruse au invadat Ucraina.
Ofensiva Rusiei a adus suferințe inimaginabile vecinului său. De când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia, mii de civili au fost uciși în Ucraina.
Dar acasă, există consecințe și pentru familiile militarilor ruși care au fost trimiși în luptă.
Valya nu este numele ei adevărat. De teamă de repercusiuni din partea autorităților, ea a cerut să îi fie protejată identitatea.
Dar este dornică să-și împărtășească povestea. Vrea să ne vorbească despre fiul ei și despre ce crede despre „operațiunea militară specială” a Kremlinului.
"La începutul lunii martie, un sergent m-a sunat de la baza fiului meu. Probabil că i-a sunat pe toți părinții", spune ea.
„Mi-a spus că băieții sunt bine, că sunt în contact cu ei în fiecare zi. Am ținut legătura pe tot parcursul lunii martie și a tot spus că sunt bine.
Atunci un bărbat care pretindea că este prieten cu fiul meu mi-a trimis un mesaj. Nu l-am cunoscut. M-a găsit pe rețelele de socializare. Mi-a spus că fiul meu a rămas invalid și că a murit. Am făcut o mulțime de apeluri și am încercat să mă întâlnesc cu oficialii. Nimeni nu mi-a putut spune nimic.
„În cele din urmă, sergentul cu care am vorbit mi-a spus: „Fiul tău a luat ultima dată contactul cu noi pe 23 februarie”.
„De ce ne-ați sunat pentru a spune că totul este bine?
„Îmi pare rău, sunt doar un sergent”, a fost răspunsul lui.”, a relatat Valya.
Valya a încercat să afle mai multe: „Am redactat o scrisoare către unitatea fiului meu”, își amintește ea.
„Am scris biroului raional militar. Am scris Ministerului Apărării. Și apoi le-am scris din nou tuturor.”
"Nimeni nu mi-a dat informațiile de bază: unde, când și cum a dispărut fiul meu. Tot ce mi s-a spus este că a luat parte la „operațiunea militară specială și că este dispărut".
Dar cifrele oficiale sunt greu de găsit. Ministerul rus al Apărării nu a actualizat numărul oficial al morților din 25 martie.
Pe atunci, bilanțul s-a ridicat la 1.351 de soldați ruși uciși. Luna următoare, Kremlinul a admis pierderi „semnificative” de trupe în Ucraina, dar fără o precizare exactă.
Într-un efort de a justifica invazia, autoritățile ruse și mass-media de stat încearcă să dezumanizeze ucrainenii în ochii publicului rus.
Aceștia denunță soldații și oficialii ucraineni drept „ultra-naționaliști” și „naziști”. Ei susțin că Ucraina este agresorul, iar Rusia eliberatorul.
Dar Valya nu vede lucrurile așa.
„Dacă țara noastră ar fi fost atacată așa, ne-am apăra și noi, așa cum fac ei. Ne-am apăra și am fi și furioși”, spune ea.
Mulți ruși cred în linia oficială a guvernului și susțin „operațiunea militară specială”, așa cum le este prezentată la televiziunea de stat. În Rusia, Kremlinul controlează mass-media și, prin urmare, opinia publică.
Cu toate acestea, Valya, care este în contact cu mamele soldaților din toată Rusia, susține că în rândul acestora există un resentiment tot mai mare față de autorități cu privire la cine este trimis să lupte în Ucraina.
"Urâm guvernul. Îl urâm pe Putin", îmi spune Valya. „Toți vor ca acest război să se termine. Toate mamele vor asta.”
„Suntem clasa cea mai de jos. Suntem simpli oameni de la țară. Toți băieții care luptă sunt din regiuni îndepărtate ale Rusiei, nu sunt moscoviți și nu există fii de funcționari guvernamentali acolo.”
„Dacă mamele tuturor s-ar ridica, vă puteți imagina cât de mare ar fi acea armată? Și o vor face. Paharul se va umple!”
"Opriți-vă. Opriți toate astea. Putin, oprește-te și protejează-ne copiii!", a fost mesajul acesteia, făcut public de BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News