Malta va legaliza, în premieră, cultivarea și consumul de canabis pentru uz personal
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Malta va legaliza, în premieră, cultivarea și consumul de canabis pentru uz personal  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Malta va legaliza, în premieră, cultivarea și consumul de canabis pentru uz personal / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Malta va deveni prima țară europeană care va legaliza cultivarea și deținerea de canabis pentru uz personal.

Malta va deveni, în această săptămână, prima țară europeană care legalizează cultivarea și posesia de canabis pentru uz personal, devansând Luxemburgul, care anunțase în octombrie că intenționează să legalizeze cultivarea și consumul în viitorul apropiat.

Deținerea a până la șapte grame de canabis va fi legală pentru cei cu vârsta de peste 18 ani și va fi permisă creșterea a până la patru plante de canabis acasă, cu până la 50 g de produs uscat păstrat. Marți va fi dat un vot în favoarea legislației, iar legea va fi semnată de președinte pentru ca aceasta să fie adoptată până în weekend, a declarat pentru Guardian Owen Bonnici, ministrul responsabil.

Decizia Maltei vine în contextul unui curent mai larg de reformă în Uniunea Europeană. Germania a anunțat, recent, că vrea să stabilească o piață reglementată a canabisului, după anunțuri similare și din partea guvernelor Elveției, Luxemburgului și Țărilor de Jos. De asemenea, în Italia este planificat un referendum în ceea ce privește acest subiect.

ONU a eliminat canabisul de pe lista substanțelor periculoase

Owen Bonnici a precizat că guvernul nu vrea să încurajeze folosirea drogurilor în scop recreativ, însă nu există dovezi pentru argumentul conform căruia consumul de canabis favorizează folosirea ulterioară a unor substanțe mai periculoase.

„Avem, acum, înțelegerea faptului că abordarea dură împotriva consumatorilor de canabis a fost disproporționată, nedreaptă și a produs multă suferință unor oameni care duc vieți exemplare”, a spus el. Schimbarea de abordare a guvernelor europene vine după o decizie a ONU, de anul trecut, prin care canabisul a fost eliminat de pe lista substanțelor periculoase.

Posesia de până la 28 de grame va fi pedepsită doar cu o amendă contravențională între 50 și 100 de euro. Persoanele de sub 18 ani care vor fi prinse cu canabis se vor prezenta în fața unei comisii speciale și nu vor mai risca închisoarea. Cei care consumă canabis în prezența unui copil vor trebui să plătească amenzi între 300 și 500 de euro.

Uruguay a fost prima țară care a creat o piață de desfacere legală a canabisului, urmată apoi de Canada, în 2018. În Țările de Jos, statul european cel mai asociat cu atitudinile relaxate față de canabis, consumul, posesia și comerțul sunt ilegale, oficial, însă sunt tolerate, scrie The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel