”Majoritatea Ursula” se clatină: PPE votează împotriva planului Green Deal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Cel care se pune împotriva planurilor Ursulei von der Leyen este chiar propriul ei partid: ”Nu transforma Europa într-un muzeu în aer liber al fostei glorii industriale”.

Ciocnirea începe în cadrul Partidului Popular European și al ”majorității Ursula”. Familia politică a președintelui Comisiei Europene a votat ieri în Parlamentul European împotriva rezoluției de susținere a planului industrial privind acordul verde prezentat în urmă cu două săptămâni de însăși Ursula von der Leyen. Planul, menit să răspundă subvențiilor industriei introduse în SUA prin Legea de reducere a inflației, nu a obținut sprijinul PPE care îl consideră inadecvat ”pentru a face față provocărilor industriei europene”. 

”Nu transformați Europa într-un muzeu în aer liber al fostei glorii industriale”, se arată într-un tweet al popularilor publicat imediat după vot. Textul a fost de fapt aprobat de Cameră cu 310 voturi pentru, 155 împotrivă și 100 abțineri. Rezoluția a primit sprijinul socialiștilor și democraților, Renew Europe și Verzilor, precum și votul mai multor membri ai celorlalte grupuri politice, relatează Europa Today.

Votul PPE este afectat nu numai de diferențele de politică industrială dintre partidul condus în Cameră de Manfred Weber și Comisie. În ultimele săptămâni, popularii s-au opus, de fapt, politicilor lui von der Leyen privind migranții, folosind mai mult tonuri ale unei forțe de opoziție. Printre scenariile care s-ar putea deschide după următoarele alegeri europene, programate pentru 2024, se numără și cel al unei majorități UE fără precedent, cu conservatorii și reformiștii europeni.

Fără contextul raportului de putere de la Bruxelles, votul PPE asupra planului industrial privind Green Deal este, de asemenea, simptomul unei intoleranțe în cadrul popularului pentru programul de conversie verde al industriei dorit de Comisie. 

”Interzicerea generală a motoarelor cu ardere în UE din 2035”, aprobată în urmă cu două zile de Parlamentul European, ”va dăuna Bavariei ca sit industrial și angajaților din industria auto. Reducerea combustibililor fosili este corectă, dar pe lângă mobilitate, electricitatea, combustibilii ”verzi” și hidrogenul oferă, de asemenea, un mare potențial pentru o mobilitate neutră din punct de vedere climatic”, a scris pe Twitter Markus Soder, guvernatorul Bavariei și președintele CSU, casa politică a poporului bavarez. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel