Majoritatea scoţienilor nu au o religie. Premieră în Marea Britanie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Pentru prima dată în istoria Scoției, majoritatea populației nu revendică nicio apartenență religioasă, conform datelor recente difuzate de serviciul pentru recensământ, informează AFP.

Potrivit unui studiu realizat în 2022, 51,5% din populația Scoției se consideră „non-religioasă”, o creștere semnificativă față de 36,7% în 2018 și 27,5% în 2001.

Numărul persoanelor care se identifică drept enoriași ai Bisericii Scoției, o instituție protestantă de tradiție, a scăzut cu peste un milion de persoane din 2001, într-o națiune cu peste cinci milioane de locuitori. În prezent, aceștia constituie doar 20,4% din populație.

Procentul de creștini catolici a scăzut de la 15,9% la 13,3% în aceeași perioadă. În contrast, populația de confesiune musulmană a crescut de la 1,45% la 2,2% în decursul ultimului deceniu, reflectând o diversificare religioasă a populației scoțiene.

În Anglia și Țara Galilor, răspunsul „nicio religie” a ocupat locul al doilea la cel mai recent recensământ din 2021, cu un procent de 37,2%, comparativ cu 25,2% în 2011.

Totodată, pentru prima dată, mai puțin de jumătate (46,2%) din populația Angliei și a Țării Galilor se considera „creștină” în 2021.

În Irlanda de Nord, proporția persoanelor care nu revendică nicio apartenență religioasă a crescut de la 10,1% la 17,4% în decursul ultimului deceniu.

Recensământul recent a relevat, de asemenea, că pentru prima dată catolicii sunt mai numeroși decât protestanții, marcând o schimbare istorică într-o provincie creată inițial ca o enclavă protestantă într-o Irlandă majoritar catolică și cunoscută pentru conflictele interreligioase.

Aceste schimbări reflectă o tendință larg răspândită de secularizare și diversificare religioasă în Regatul Unit, având implicații semnificative pentru viitorul cultural și social al acestor regiuni.

Scoția, în mod special, se confruntă acum cu o realitate nouă, în care majoritatea populației nu se mai identifică cu nicio religie, ceea ce poate influența politici publice, educația și interacțiunile sociale în anii ce vor urma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel