Data actualizării:
Data publicării:

Majoritatea polonezilor susțin întoarcerea ucrainenilor care fug de încorporarea din Ucraina

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Guvernul ucrainean a emis recent un decret conform căruia bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani pot obține pașapoarte doar în interiorul Ucrainei, încurajând astfel întoarcerea lor pentru o eventuală mobilizare.

Guvernul ucrainean a emis recent un decret conform căruia bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani pot obține doar pașapoarte în interiorul Ucrainei, încurajând astfel întoarcerea lor pentru o eventuală mobilizare.

Potrivit celui mai recent sondaj IBRiS pentru ziarul Rzeczpospolita, peste jumătate dintre polonezi susțin întoarcerea ucrainenilor apți de serviciul militar în țara lor.

Puțin sub 51% dintre respondenți consideră că Polonia ar trebui să trimită înapoi bărbații ucraineni apți de a fi luați la armată, în timp ce 39% sunt împotrivă și 10,3% sunt indeciși.

Susținătorii întoarcerii acestor persoane sunt în primul rând femei (59%), persoanele cu vârsta peste 70 de ani (64%), locuitorii din orașele mici (63%) și cei cu educație de bază (65%). În schimb, cei care se opun constau în principal din tinerii adulți cu vârste între 18 și 29 de ani (88%), locuitorii din orașele de mărime medie (55%) și cei cu educație superioară (45%), mulți dintre aceștia identificându-se cu viziuni de dreapta (49%).

Guvernul ucrainean a emis recent un decret conform căruia bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani pot obține doar pașapoarte în interiorul Ucrainei, încurajând astfel întoarcerea lor pentru o eventuală mobilizare. Ca rezultat, consulatele au încetat să elibereze noi documente de identitate, pașapoarte și permise de conducere. Pentru a prelungi valabilitatea documentelor, ucrainenii trebuie să prezinte un certificat de înregistrare militară, obținut doar în Ucraina.

Ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a subliniat că fiind în străinătate, cetățenii nu sunt scutiți de îndatoririle față de țara lor. A declarat că protejarea drepturilor și intereselor ucrainenilor în străinătate rămâne o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Externe, dar în fața agresiunii ruse, prioritatea principală este apărarea națională.

Ministrul de externe polonez Radosław Sikorski a fost întrebat dacă Ucraina se așteaptă la ajutorul Varșoviei în transportarea înapoi acasă a ucrainenilor apți de serviciul militar. Sikorski a răspuns că "Ucraina trebuie să ia inițiativa, deoarece este o problemă etică complexă pentru noi. Cu toate acestea, înțelegem că Ucraina are nevoie de apărători pentru a-și proteja patria".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel