Data publicării:

Majoritatea francezilor regretă realegerea lui Macron. 69% cred că a fost un „lucru rău” pentru Franța

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cel mai recent sondaj din Franța vine după ce o altă cercetare sociologică a arătat că Macron va pierde în fața lui Marine Le Pen într-o reluare a alegerilor de anul trecut.

Aproape 7 din 10 cetățeni francezi cred că realegerea lui Emmanuel Macron a fost dăunătoare Franței, potrivit unui nou sondaj citat de RMX.

Cercetarea realizată de Institutul Elabe pentru BFM TV arată că  69% dintre respondenți consideră că ultimul mandat prezidențial al lui Macron a fost un „lucru rău”, o viziune care a crescut cu 14 puncte procentuale față de cel mai recent sondaj de acum un an.

În schimb, doar 30% dintre cetățenii francezi consideră că al doilea mandat al lui Macron este un „lucru bun”, în timp ce 1% nu și-au putut exprima o părere.

Cele mai populare cuvinte pentru a descrie președinția franceză din ultimul an au conotații negative. „Dezacord” a fost cel mai des folosit de 44% dintre respondenți, urmat îndeaproape de „dezamăgire” cu 42%. Au urmat „furia” și „ostilitatea” cu 39%, respectiv 26%.

Dimpotrivă, termenii pozitivi, inclusiv „respect”, „sprijin” și „simpatie” au fost folosiți de 13%, 10% și, respectiv, 7% dintre respondenți.

Aproape un sfert dintre alegătorii francezi care l-au susținut pe Macron în primul tur al alegerilor prezidențiale și 40% dintre cei care l-au votat în al doilea tur împotriva lui Marine Le Pen consideră președinția sa „dezamăgitoare” până în prezent.

Al doilea mandat al președintelui francez a fost afectat de controverse, cu indignare publică deosebită față de decizia administrației sale de a ocoli votul parlamentar privind reforma extrem de nepopulară a pensiilor, care ar duce la creșterea treptată a vârstei de pensionare în Franța în următorii șapte ani, în cele din urmă cu doi ani, de la 62 la 64.

Macron și-a asigurat un al doilea mandat învingându-o pe Le Pen în aprilie anul trecut, obținând 58,5% din voturi față de 41,5% a lui Le Pen. Un alt sondaj recent de la Elabe a dezvăluit că președintele francez ar pierde confortabil în fața lui Le Pen dacă alegerile ar fi reluate în prezent. Sondajul prezice că Marine Le Pen va câștiga cu 55% din voturi în fața lui Macron, care ar obține 45%.

„Votul negativ (împotriva lui Le Pen) ar fi mult mai scăzut”, iar câștigurile ei „spectaculoase” vor vedea „progrese în toate categoriile electorale”, a declarat Bernard Sananes, șeful Elabe, pentru BFMTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel