Majorarea taxei pe cifra de afaceri a companiilor din energie, impact de peste 16 milioane lei pentru Transelectrica
Majorarea taxei pe cifra de afaceri a companiilor din energie de la 0,1% la 2% a avut un impact de peste 16 milioane de lei în activitatea companiei Transelectrica, atenuat de creşterea cu 9% a veniturilor din transport şi alte activităţi pe piaţa de energie, informează compania.
'Impactul modificărilor legislative ale anului 2019 privind companiile din sectorul energetice a fost amortizat cu succes în profitul obţinut de CNTEE Transelectrica SA în primul semestru, prin implementarea unei strategii de management prudente şi sustenabile. Astfel, CNTEE Transelectrica SA a obţinut în Semestrul 1 al anului 2019 un profit brut de 35 de milioane de lei, în condiţiile unui profit brut anual bugetat de 20 de milioane de lei', se arată într-un comunicat al Transelectrica remis luni AGERPRES. În primele şase luni ale anului, pe zona principală a activităţilor de bază - transport şi dispecerizare SEN, compania a obţinut rezultate financiare mai bune comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, profitul EBIT înregistrând o creştere de 23%.
'Într-un context legislativ în care se simt primele efecte ale unor acte normative care ne reglementează activitatea, cum ar fi OUG 114/2018, estimările echipei de management a Transelectrica au anticipat o definire corectă a elementelor de cost. Impactul de peste 16 milioane de lei, generat din majorarea taxei pe cifra de afaceri a companiilor din energie de la 0,1% la 2%, a fost anticipat şi atenuat de creşterea cu 9% a veniturilor din transport şi alte activităţi pe piaţa de energie. De asemenea, a fost gestionat corespunzător echilibrul între prognoză şi realizat, atât a nivelului fizic, cât şi al costurilor cu achiziţia CPT, situându-ne sub limita bugetată a valorilor alocate pentru S1 2019. Altfel spus, deşi au fost costuri mari pe piaţa de energie, am refăcut echilibrul ajustând nevoile fizice, printr-o bună gestionare a mentenanţei instalaţiilor şi a investiţiilor', a declarat Marius-Dănuţ Caraşol, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA. Comparativ cu aceeaşi perioadă a ultimilor trei ani, în semestrul I al anului 2019 s-a înregistrat cea mai mare valoare a investiţiilor realizate, raportat la sumele bugetate, respectiv 85,8 milioane de lei. Pe de altă parte, în zona activităţilor cu profit zero, în perioada ianuarie - iunie 2019, veniturile companiei din serviciile de sistem tehnologice au fost mai mici comparativ cu cheltuielile privind achiziţia serviciilor tehnologice realizate.
'Deşi am înregistrat o creştere a veniturilor din transport, am resimţit o scădere a veniturilor din serviciile tehnologice de sistem, ca urmare a diminuării tarifului aprobat de ANRE pentru aceste servicii, comparativ cu anul 2018. Aplicând o strategie prudentă am realizat în primul trimestru al anului 2019 un profit brut de 40 de milioane de lei, iar în semestrul I un profit brut de 35 milioane de lei, în condiţiile unui profit brut bugetat pentru anul 2019 de 20 de milioane de lei. Chiar şi în acest context, în care profitul realizat în primele 6 luni ne asigură garanţia preluării unor eventuale şocuri din anul 2019, manifestăm în continuare prudenţă şi responsabilitate în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor, astfel încât la sfârşitul anului aşteptările investitorilor să fie satisfăcute', a explicat Caraşol.
Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, a obţinut în primele şase luni ale anului un profit net de 30 de milioane de lei, în scădere cu 69% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit raportului remis vineri Bursei de Valori Bucureşti. Profitul operaţional EBIT (profitul înainte de impozitul pe profit şi dobânzi) a fost mai mare cu 18 milioane de lei (+23%) faţă aceeaşi perioadă a anului precedent. Veniturile din transport şi alte activităţi pe piaţa de energie au înregistrat o creştere de 9% pe fondul tarifului de transport realizat mai mare (+7%) practicat în semestrul unu din 2019 şi al creşterii cu 12,3 milioane de lei a veniturilor din interconexiune, aceste majorări absorbind complet scăderea consumului de energie electrică la nivel naţional ce s-a reflectat în cantităţi tarifate mai mici (-0,1%). Potrivit reprezentanţilor companiei, contextul din primul semestru al acestui an a fost unul dificil, caracterizat de costuri mari cu operarea sistemului de transport, în special costurile cu procurarea energiei electrice pentru compensarea pierderilor tehnice din reţea (CPT).
'În ciuda faptului ca nivelul fizic al pierderilor tehnice a fost mai mic faţă de anul precedent (procent pierderi tehnice 2,38% S1 2019 faţă de 2,76% în S1 2018), costurile totale cu achiziţia energiei au fost semnificativ mai mari (+23,6 milioane lei reprezentând +19%) pe fondul creşterii substanţiale a preţului la energie în piaţa angro (preţul mediu total de achiziţie a fost cu 41% mai mare, de la 198 lei/MWh în S1 2018 la 279 lei/MWh în S1 2019)', se precizează în raportul Transelectrica. Comparativ cu realizările la 30 iunie 2018, în primul semestru din 2019 investiţiile Transelectrica au crescut cu 28%, la 85 de milioane de lei. Gradul de realizare a programului de investiţii la 30 iunie 2019 este de 30%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News