Mâini și picioare reci. Cât de grav este acest simptom și care sunt cauzele producerii lui
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Mâini și picioare reci. Cât de grav este acest simptom și care sunt cauzele producerii lui  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Mâini și picioare reci. Cât de grav este acest simptom și care sunt cauzele producerii lui / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Problemele cu circulația periferică duc la senzația de mâine și picioare reci, care se pot manifesta prin dureri și umflături la nivelul extremităților. Din cauza predispozițiilor genetice, femeile au un risc de 9 ori mai mare de a dezvolta această afecțiune decât bărbații. Totuși, consumul de alcool, fumatul și un stil de viață haotic duce la creșterea numărului de persoane care suferă de tulburări circulatorii periferice.

Mâinile și picioarele reci în permanență poate să apară ca urmare a faptului că organismul se străduiește să își regleze temperatura. În anumite situații, mâinile și picioarele reci pot fi un semnal de alarmă pentru probleme mai serioase, precum boala arterială periferică (BAP), reumatismul, lupusul, poliartrita reumatoidă ori o glandă tiroidă deficitară.

Mâini și picioare reci: Care sunt cauzele

De obicei, despre o persoană care are mâinile și / sau picioarele reci se spune că are probleme cu circulația. Într-adevăr, aceasta este una dintre cauze, circulația slabă putând duce la senzația de mâini și picioare reci. Această condiție medicală poate fi determinată de predispoziția genetică, fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat un timp îndelungat și vârsta înaintată.

Alte cauze pot fi scăderea circulației la nivelul extremităților sau problemelor legate de senzitivitatea nervoasă, precum în neuropatia periferică din diabet. Alte simptome pot include amorțeală sau furnicături la picioare.

Și ateroscleroza poate fi o cauză a circulației deficitare, în care arterele sunt îngustate de depozitele de grăsime de la nivelul endotelial și acest lucru împiedică fluxul sanguin să ajungă în membre în mod uniform.

Deficitul de fier poate fi o altă cauză pentru senzația de mâini și picioare reci. Fierul este un mineral cu rol important în producerea de celule roșii din sânge și pentru a transporta oxigenul în întregul corp. Deficitul de fier poate provoca anemie și poate duce la simptome precum oboseala, dar poate duce și la picioare cronice reci.

O altă cauză posibilă este hipoactivitatea hormonală, așa cum se manifestă, spre exemplu, în cazul bolii Hashimoto. În această situație, tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni, metabolismul fiind afectat.

Și sindromul Raynaud poate fi o cauză pentru senzația de mâini și picioare reci. Acest sindrom este caracterizat de un răspuns vascular anormal, declanșat de expunerea la temperaturi foarte scăzute, precum și de stresul emoțional puternic. Alte simptome pot fi amorțeala extremităților, dureri la nivelul extremităților sau paloarea extremităților. În cazul sindromului Raynaud, simptomele dispar imediat ce extremitățile sunt expuse la temperaturi mari.

Senzația de mâini și picioare reci poate fi însoțită și de alte simptome precum îngroșarea pielii, leziuni care se vindecă foarte greu, piele crăpată, modificarea greutății sau dureri articulare.

Cum poți preveni apariția senzației de mâini și picioare reci

Pentru a nu ajunge să ai mâinile și picioarele reci se recomandă alegerea unei vestimentații în funcție de temperatură. Astfel puteți apela la mânuși și șosete groase pentru a proteja extremitățile. Îmbrăcămintea în straturi și lejeră permite circulația sângelui.

În plus, se recomandă evitarea activităților sedentare îndelungate. În asemenea situații trebuie să puneți circulația sângelui în mișcare pentru a putea îmbunătăți fluxul sangvin către toate zonele corpului.

De asemenea, este recomandată evitarea consumului de cafea și tutun deoarece cafeina și nicotina sunt vasoconstrictoare și pot agrava efectul frigului asupra extremităților, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel