Data publicării:

Studiu: Și maimuțelor le place alcoolul

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Midory S Niwa Reyes
Foto Ilustrativ/Pexels Midory S Niwa Reyes
Maimuțele păianjen preferă fructele fermentate (și alcoolice) în detrimentul fructelor proaspăt coapte – pasiunea noastră pentru alcool vine de aici?

De ce nouă oamenilor le place atât de mult alcoolul?

Cea mai probabilă explicație este evolutivă: strămoșii noștri și-au descoperit pasiunea pentru etanol și ne-au transmis-o și nouă.

Este o teorie care a fost formulată în urmă cu douăzeci de ani  de dr. Robert Dudley de la Universitatea din California și are chiar un nume: ipoteza maimuței beate.

Acum, un nou studiu publicat în Royal Society Open Science propune prima dovadă practică a acestei teorii, arătând că maimuțele păianjen ale lui Geoffroy preferă fructele fermentate decât fructele coapte, deoarece primul conține etanol – și, prin urmare, este mai bogat din punct de vedere energetic.

Ipoteza maimuței beate poate fi explicată astfel: nouă oamenilor ne place alcoolul pentru că maimuțele, care au venit înaintea noastră, l-au găsit hrănitor și bogat în calorii și ne-au transmis preferințele. 

Alcoolul cu pricina este etanolul, iar strămoșii noștri au aflat că fructele puțin prea coapte, în fermentație, produc suficient pentru a le satisface nevoile energetice (dar nu suficient pentru a le îmbăta).

Multe animale, de la veverițe la elefanți , cunosc acest „truc” nutrițional și merg în căutarea fructelor fermentate atunci când au nevoie să se hrănească; ceea ce încă nu știam, însă, este dacă speciile care se îmbată sunt capabile sa metabolizeze și alcoolul pe care îl ingerează.

Pentru a afla, echipa de la Universitatea de Stat din California care a efectuat studiul, a examinat obiceiurile alimentare ale unei populații de maimuțe păianjen  care trăiesc pe insula Barro Colorado, Panama, în special prin analiza rămășițelor pe jumătate mestecate ale fructelor. 

Primul lucru pe care l-a descoperit echipa a fost că rămășițele în cauză conțin în medie 1-2% etanol, ceea ce arată că maimuțele păianjen au o preferință pentru fructele ușor alcoolice față de cele „normale”. 

În al doilea rând, și chiar mai important, o analiză de urină a maimuțelor a relevat prezența metaboliților legați de digestia alcoolului: înseamnă nu numai că maimuțelor le place pentru că are un conținut ridicat de energie, ci și că sunt capabile să-l digere.

Potrivit autorilor, aceasta este o dovadă importantă pentru a susține ipoteza maimuței beate.

Sursa articol: Focus

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel