Data actualizării:
Data publicării:

”Donează sânge! Fii erou!”. O nouă campanie de donare de sânge în 4-8 noiembrie

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @apiipol
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @apiipol

Mai puțin de o jumătate de litru de sânge donat poate salva trei vieți. În perioada 4-8 noiembrie, puteți să fiți parte din campania ”Donează sânge! Fii erou”.

Nevoia de sânge este o problemă constanta cu care se confrunta România. În fiecare zi sunt necesari peste 1.000 litri de sânge pentru pacienții în stare critică. O donare asigură doar 450 mL, dar este suficientă pentru a salva 3 vieți! Anual, sub 2% din populația României donează, un procent nefericit ce ne plasează la capătul listei la nivel european.

Campania ”Donează sânge! Fii erou!” a început în București, în anul 2008, fiind înființată de către Societatea Studenților la Medicină din București (SSMB), când studenții mediciniști au hotărât să se implice activ în combaterea deficitului de sânge. Astfel, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină București (CTS), am reușit să dublăm numărul de unități de sânge colectate în zilele de campanie, aducând în fiecare an tot mai mulți donatori, atât în Holul de Onoare al Facultății de Medicină, cât și la CTS.

Proiectul se desfășoară cu acest scop și la nivel național, în orașe ce nu dețin un centru universitar medical, precum Ploiești, Buzău, Alexandria, Pitești, Târgoviște si Giurgiu. În aceste orașe, studenții apartenenți ai Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” coordonează desfășurarea campaniei, de la distanță, cu dorința de a promova donarea prin crearea unui mediu prietenos pentru donatori, dar și prin informarea publicului larg despre nevoia copleșitoare de sânge.

Printre noile direcții pe care proiectul le are anul acesta se numără și inițiativa de a educa populația generală încă de la tinerele generații prin desfășurarea de prezentări în licee pe tema importanței donării de sânge în contextul țării noastre, dar și a sănătății publice.

Persoanele care doresc să se implice activ în această campanie sunt așteptate să doneze în perioada 4-8 noiembrie 2024, în Holul de Onoare al Palatului Facultății de Medicină, bd. Eroii Sanitari, de luni până joi între 8:30 - 12:30, iar vineri de la 8:00 la 11:00. De asemenea, se poate dona zilnic la Centrul de Transfuzie Sanguină între orele 7:30 - 13:30 la adresa: str. Constantin Caracas 2.

Toți potențialii donatori vor fi examinați de către medici specialiști în hematologie și de asistenți medicali calificați, urmând ca cei apți pentru donare să finalizeze procesul început. Criteriile pentru donare sunt:

- vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;

- greutate peste 50 kg;

- puls regulat, 60 - 100 bătăi/minut;

- tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;

- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;

- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;

- să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Fii erou, alături de noi! Donează sânge! Fii erou!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel